Kuinka valita kengät luupiikin jälkeen?

Kuinka valita kengät luupiikin jälkeen?

Se alkoi niin pikkuhiljaa. Pieni ärsyttävä kipu kantapäässä. Ensin kipua tuntui iltaisin, sitten aamuisin. Ajan kanssa kipu tuntui pahimmalta yön jälkeen, kun jalka oli ollut paikoillaan. Kun aamulla oli ottanut muutaman askeleen, kipu alkoi hiljalleen hellittää.

Plantaarifaskiitti eli jalkapohjan jännekalvon tulehdus on ikävä vaiva, joka voi tulla kenelle tahansa, missä iässä tahansa. Tyypillisesti sitä esiintyy yli 40-vuotiailla. Jos tulehdustila on jatkunut pitkään, voi jännekalvon kiinnityskohtaan kertyä kalkkia, joka näkyy röntgenkuvassa ikään kuin luupiikkinä.

Vaivaa voidaan hoitaa tehokkaasti kotona, eikä leikkausta yleensä tarvita. Vaikka kenkien valinnalla ei voi täysin estää vaivan syntymistä, vääränlaiset kengät voivat nopeuttaa sen ilmenemistä. Valitsemalla oikeanlaiset kengät voit vaikuttaa jalkojesi hyvinvointiin olennaisesti. 

Tässä postauksessa asiakkaamme Tiia (43 v.) kertoo oman tarinansa.

"Aloin kärsiä pienestä kivusta kantapäässä ja akillesjänteessä reilu vuosi sitten. Alussa kipu oli pientä, mutta tyypillisesti se yltyi sen jälkeen, kun olin ollut kävelemättä jonkin aikaa. Kaikista pahinta kipu oli aina aamuisin, yön jälkeen, kun jalka ei ollut liikkunut.

Liikkuvana ja lenkkeilevänä ihmisenä olin tottunut jopa tunnin kävelylenkkeihin kerrallaan, mutta nyt kipu alkoi pikkuhiljaa vähentää lenkkien pituutta. Vaihdoin jopa kengät uusiin ja laitoin niihin erikoispohjalliset. Muutaman viikon kuluttua kipu oli edelleen ennallaan ja alkoi pahentua.

Käynti lääkärissä antoi ikävän diagnoosin: luupiikki oli kasvamassa kantapään päähän, ja se ärsytti ikävästi akillesjännettä.

Vaivaa hoidettiin vajaan vuoden ajan tulehduskipukuureilla sekä kortisonilla. Viimeisenä oljenkortena oli leikkaus, jossa kävinkin tänä syksynä.

Olin kuullut Kenkä-Ralesta ja heidän laajasta kenkävalikoimastaan. Ennen leikkausta halusin käydä heillä selvittämässä, löytyisikö heiltä minulle sopivia lenkkareita, joita voisin käyttää leikkauksen jälkeen. 

Kun menin käymään Kenkä-Ralessa, minulla oli selkeä näkemys siitä, millaiset kengät haluan. Kenkien pitää tuntua hyvältä ja tukevalta eikä jalka saa väsyä lenkkeillessä. Kävelen lähes 90 % ajasta asfaltilla, joten kenkien tulisi soveltua nimenomaan kovalla alustalla kävelemiseen. 

Asun keskellä Kuopiota, joten minun on helppo kävellä niin kauppaan kuin rautatieasemallekin. Käytännössä kävelen ihan kaikkialle, joten uudet lenkkarit on hankittava 1–2 vuoden välein. Tyypillisesti kenkä kuluu ensimmäisenä päkiän kohdalta kengän sivuilta, kun jalkaterä taittuu. Vaikka pieni reikä ei sinänsä haittaa, on ikävä kävellä vesisateella, kun sukka kastuu. 

Kävelen siis säällä kuin säällä, joten kenkien tulisi olla myös vedenkestävät. 

Jalan mittauksen jälkeen näimme, että kengän koko oli 41, että lestin tulisi olla leveä ja että minulla on hieman taipumusta vasaravarpaisiin. 

’Vasaravarpaalla (koukkuvarvas, digitus malleus, hammer toe) tarkoitetaan 2.–4. varpaan koukistumista tyvi- tai kärkinivelestä tai molemmista. Vasaravarvas koukistuu niin, että varpaan pää osuu alustaan ja sitä vastaava päkiänivel yliojentuu.’ - Terveyskirjasto

Toiveenani oli, että löytäisimme sekä lenkkikengät että kävelykengät, jotta minun ei tarvitsisi lähteä kuluneilla lenkkareilla joka paikkaan.

Eniten minuun teki vaikutuksen Kenkä-Ralen henkilökunnan asiantuntijuus sekä sitoutuminen löytää minulle hyvät ja laadukkaat kengät. Jalkani mitattiin, jolla varmistettiin kengän oikea koko. Sen jälkeen minulta kysyttiin tarkasti, millaisia haasteita minulla on ollut kenkien kanssa ja mitä toiveita kenkien suhteen minulla on.

Itselläni on vasaravarpaiden lisäksi madaltunut holvikaari, mikä tarkoittaa, että oikea jalkapohjani on tasaisen lättänä. Tämä aiheuttaa useasti kipua jalkapohjaan, jos kengät ovat vääränlaiset. 

Käyntini aikana löysimme useita malleja, joita kokeilin. Yleisesti ajatellaan, että kun kävelypintana on asfaltti, kengän tulisi olla aina pehmeä. Tämä ei aivan pidä paikkaansa.

Lea (Kenkä-Rale):

”Kengät saavat toki joustaa pohjistaan, mutta kokonaan pehmeät tai vaahtomaiset pohjat ja joustava kengän päällinen sallivat jalkapohjan jännekalvon kiinnityskohdan venyttyä entisestään. Silloin kun joku paikka jaloissa on kipeä, ihminen pääsääntöisesti ajattelee, että kaiken on syytä olla pehmeää ja periksi antavaa. 

Mikään ei tietenkään saa painaa, puristaa tai olla kova. Usein plantaarifaskiittiin altistava tekijä on mm. matala jalkakaari, ja jos vaikka marjametsässä käytetään pehmeitä ja periksi antavia kumisaappaita, jalkapohjan jännekalvon (plantaarifaskian) kiinnityskohta rasittuu tai pahimmillaan jopa repeytyy, mikä aiheuttaa kipua ja tulehdustilan. 

Jos pehmeiden ja periksi antavien kenkien käyttöä jatketaan, ei tilanne pääse rauhoittumaan. Kenkien (ja pohjallisten) avulla tilannetta on mahdollista rauhoittaa ja kipua helpottaa. Aina on syytä selvittää, mikä tulehduksen aiheuttaa, ja puuttua siihen. Pohjallisia voidaan käyttää alkuperäisen syyn hoitamiseen tai korjaamiseen.

Kenkien on siis hyvä olla mahdollisimman tukevasti jaloissa eikä niin, että jalka liikkuu sisällä sivuttaissuunnassa tai edestakaisin. Pehmuste kantapään alla on ns. mukava lisäosa, jos kävellessä tuntuu kosketuskipua. Sisäkorko tai pehmuste saattavat vähentää kävellessä aiheutuvaa kipua, millä hoidetaan oiretta.”

 

Itseäni helpotti kävelyn ohjaus eli jalkaterien asennon tukeminen tukipohjallisilla. Kun tähän yhdistettiin kengät, jotka eivät anna joka puolelta periksi vaan tukevat normaalia kävelysykliä omalta osaltaan, tilanne helpottui. Tunne oli selkeästi erilainen verrattuna entisiin kenkiin ja se yllättikin positiivisesti, miten oikeanlaisilla kengillä ja tukipohjallisilla sain vaivaan helpotusta. 

Kävelykenkien valinta

Etsin myös erillisiä kävelykenkiä, jotka voisin laittaa jalkaan, kun lähden ostoksille tai lounaalle ystävän kanssa. Aikaisemmin olen kävellyt samoilla lenkkareilla niin lenkillä kuin kaupungillakin, mutta nyt halusin, että voisin jatkossa laittaa siistimmät kengät kaupungille farkkujen kanssa.

Löysimme jo kokeilluista malleista kenkäparin, joka oli muuten mieluisa, mutta kenkien alkuperäiset pohjalliset eivät tuntuneet hyviltä. Ne painoivat kantapäätä molemmilta reunoilta, ja vaikka kipu kantapäässä ei yltynytkään, kävely ei ollut yhtä miellyttävää kuin olisin toivonut.

Hetken asiaa mietittyämme vaihdoimme vanhoissa kengissä olevat pohjalliset uusiin, ja ongelma ratkesi kertaheitolla!

Asiointi Kenkä-Ralessa oli erittäin miellyttävää. Sain asiantuntevaa opastusta, minua kuunneltiin aidosti, ja ongelmaani haluttiin löytää paras mahdollinen ratkaisu. Minulle tietyt kriteerit ovat kengissä tärkeät, ja ne otettiin huomioon niin hyvin kuin mahdollista.

Oikean jalan kanssa minulla on ollut ongelmia jo useamman vuoden ajan, mutta tänä syksynä tilanne eskaloitui kantapään kivun vuoksi. Kantapää on nyt leikattu, ja kivut jäivät leikkauspöydälle. 

Leikkauksen jälkeen olen kävellyt vähemmän, mutta uudet kengät ovat olleet todella mukavat ja ennen kaikkea tukevat. Nyt odottelen vielä fysioterapeutilta lupaa kävellä pidempiä lenkkejä. Sen jälkeen saan ottaa uudet kävelykengät kunnolla käyttöön."

Lisää kirjoituksia