Kengän valinta

Helsingin myymälässä autamme henkilökohtaisesti oikean koon ja mallin valinnassa, mutta alla on ohjeita, jos harkitset kenkäostosta verkkokauppamme kautta. 

 

HYVÄKSI HAVAITTU TAPA LÖYTÄÄ SOPIVIMMAT JALKINEET ETÄNÄ ON:

– laittaa meille kuvat jaloista info@kenka-rale.fi tai whatsupp / kuvallinen tekstiviesti numeroon 050 471 5860

– ottaa kenkien sisämitta nykyisistä kengistä. Vaikka kenkä ei olisi täysin sopivakaan, niin niillä tiedoilla voidaan etsiä sopivampi koko ja malli. Tieto     kengän kokonumerostakin auttaa asiaa eteenpäin

– kerro / laita kuva, jos käytät tukipohjallisia tai muita apuvälineitä

– mitä toivot kengiltä eli mihin käyttötarkoitukseen kengät tulevat

1) Mieti kengän käyttötarkoitus. Tuleeko kengät esim. lenkkeilyyn tai työmatkakävelyyn, kotikäyttöön vai juhlakäyttöön. Se mitä päivän aikana käytetään eniten, on tietenkin se kaikkein tärkein, ns. arkikenkä. Mieti myös minkälaisia sukkia oikeasti käytät missäkin kengissä. Sillä on yllättävän suuri merkitys kengän koon valinnassa. 

2) Kengän pituus. Oli käyttötarkoitus mikä tahansa, tulee kenkien olla sopivan pituiset. Jalkaterä joustaa kävellessä eli se leviää erityisesti pituus suunnassa (toki myös leveyssuunnassa). Yleisesti kengän on syytä olla 0,5 – 1 cm pidempi kuin pisin jalkaterä. Kengän käyttötarkoitus ja ihan oman jalkaterän rakenne vaikuttaa siihen, kuinka paljon tilaa tarvitset. Ballerinat ja avokkaat on syytä olla melko tyköistuvia, koska niin avonaisissa kengissä jalkaterä ei pysy tukevasti paikoillaan, jos kenkä on liian suuri. Noin 0,5 cm käyntivaraa riittää. Käyntivara tarkoittaa sitä tilaa mikä pitää jäädä varpaiden ja kengän kärjen väliin niin, ettei varpaat ota kiinni kärkeen. Jos kengät ovat liian pitkät, kasvaa kompastumisriksi ja kengät taipuvat väärästä kohdasta. Kenkien suunnittelussa on huomioitu päkiän asettuvan kengässä tiettyyn paikkaan (tämä on mallikohtaista). Jos tuntuu, että joudut kasvattamaan kengän pituutta saadaksesi lisää tilaa, tutustu kohtaan 3. Voi laittaa meille sähköpostilla vaikka nykyisten, hyvien kenkien sisäpituuden, niin voidaan verrata sitä tuotteeseen mitä mahdollisesti olet tilaamassa. info@kenka-rale.fi

3) Kengän tilavuus eli laajuus. Kenkien laajuus mitataan ympärysmittana päkiän leveimmältä kohdalta. Eli lestikapula minkä ympärille kenkä rakennetaan, voi olla kapea ja korkea tai leveä ja matala. Silti ympärysmitaksi saadaan sama senttimetrimäärä ja sama laajuus. Laajuus ei siis kerro esimerkiksi kengän kärkimalleista juuri mitään. Erityislaajoissa lesteissä voi olla kapeneva kärki, mutta reilusti tilaa päkiän ja jalkapöydän ympärillä. Tai ns. normaalilestisissä kengissä voi olla leveä varvasosa vaikkei kengät muuten olekaan erityisen tilavia kengän keskeltä tai takaosasta. Myös kengän avautuvuus esimerkiksi nauhoilla tai kenkien erityisjoustava materiaali lisää kengän sisätilavuutta merkittävästi. Jokaisen tuotteen kohdalla kerrotaan tarkemmin minkälainen kärkimalli ja laajuus kengissä on ja kuvatkin kertovat hyvin tarinaa.

Sovitusjalan käytössä on pääsääntöisesti koon 38 / 5 kengät niin kesä- kuin talvijalkineissakin. Jalkaterän pituus on 23,5 cm eli kengän koko siis hieman vajaa 38. Jalan malli on ns. normaali ja G-lestin kengät sopivat käyttöön parhaiten. Auttaessani teitä valitsemaan oikean kokoiset jalkineet, vertaan malleja omaan jalkaani kenkäkohtaisesti. Miesten sovitusjalka käyttää kokoa 44 ja sitä käytetään mittarina miesten kenkä kuvauksissa.

Kokonumeroiden välinen pituusero on 6-7 mm ja puolinumeroiden kohdalla luku puolittuu. Kenkien tilavuudet ja kärkimallit selitän sanallisesti, koska tilavuuteen vaikuttaa myös kenkien avautuvuus ja säädettävyys mm. nauhojen avulla ja leveys varpaiden kohdaltakin on yksilöllinen. Kuvat antavat kyllä hyvän käsityksen kärkimalleista.

Useimmissa malleissa on irrotettavat sisäpohjalliset, joilla voit säädellä tilavuutta ja istuvuutta tai käyttää yksilöllisiä / tehdasvalmisteisia tukipohjallisia. Jos kenkä tuntuu aluksi turhan napakalta, voit vaihtaa tilalle ohuemmat pohjalliset tai ottaa ne kokonaan pois. Kun kenkä on muotoutunut, voi paksummat pohjalliset taas olla paikallaan.

Ballerinat ja sandaalit missä ei ole säätelyä, on syytä valita melko tyköistuvina. Tiedän kokemuksesta, että ne kuitenkin muotoutuvat nopeasti jalkojen mukaan ja jäävät helposti hölskymään, jos väljyyttä on liikaa.

Nauhallisiin ja tarrallisiin kenkiin sekä nilkkureihin uskaltaa ottaa enemmän käynti- ja mukavuusvaraa, koska niitä voi tarvittaessa säädellä tiukemmalle tai löysemmälle ja niissä voi käyttää eripaksuisia sukkia.

Jos tarvitset apua koon valinnassa, ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla. p. 09-495 697 tai 050 471 5860. info@kenka-rale.fi

Tarvittaessa kuva omista jaloista ja / tai kengistä auttaa meitä auttamaan Sinua.

Kenkä-Rale. Runeberginkatu 63, 00260 Helsinki