Kenkien hoito

Se viimeinen silaus… Miksi hoitaisin kenkiäni?

Kun olet uuden kenkäparin valinnut, niin ehkä haluaisit sen pysyvän siistinä ja tyylikkäänä pidempään.

Erityisesti nahka vaatii ajoittain hoitoa säilyäkseen siistinä ja kimmoisana. Erilaisille nahkatyypeille onkin kehitetty asianmukaisia hoitoaineita. Suoja-aineet yleensä soveltuvat monille materiaalityypeille, mutta hoitoaineissa on eroja. Jotkut kengän valmistajat suosittelevat omille jalkineilleen tietynlaisia hoitoaineita. Niistä kerrotaan erikseen tuotteen kohdalla verkkokaupassa. Alla on kerrottu pääpiirteissään erilaisten materiaalien hoidosta. Tutustu kenkienhoitotarvikkeisiimme tästä.

Kenkien hoidon ABCD

A  SUOJAA kengät kosteutta ja likaa vastaan

 PUHDISTA kengät pintamateriaaliin soveltuvalla aineella

C  HOIDA erityisesti nahkakengät huolella

D SUUTARI pidentää kenkiesi ikää huomattavasti

Mokan ja nupukin hoito

    

Suojaa mokka- / nupukkikenkä suojasuihkeella sekä ennen käyttöönottoa että sen jälkeen säännöllisesti. Harjaa irtopöly kengistä pois käytön jälkeen joko hellävaraisella sienellä tai mokkaharjalla, riippuen pintamateriaalin karheudesta. Vaikeamman lian poistamiseksi on olemassa mokkakivi / -kumi tai mm. puhdistusvaahto. Värillisillä kirkasteilla saat uusittua haalistunutta pintaa.

Pintanahan hoito

    

Myös pintanahkaisen kengän voi suojata suojasuihkeella kosteutta vastaan. Pintanahkaa kannattaa kuitenkin säännöllisesti lankata tai rasvata, jotta nahka pysyy pehmeänä ja siistinä. Myös värisävyt pysyvät paremmin kohdallaan.

Kiiltonahan hoito

Kiiltonahasta voi irrottaa likaa rievulla. Kiiltonahoille löytyy omat, hellävaraiset hoito- ja puhdistusaineet.

Tekstiilikenkien hoito

    

Tekstiilikengätkin kannattaa suojata suojasuihkeella ennen käyttöönottoa ja säännöllisesti sen jälkeen. Irtolika harjataan pehmeällä harjalla tai sienellä ja tahrat voi poistaa kostealla rätillä. Useat puhdistusvaahdot soveltuvat myös tekstiilikenkien puhdistukseen.

GORE-TEX –kenkien tai muiden kalvollisten kenkien hoito

Ennen käyttöönottoa kengät kannattaa suojata mm. kalvollisille kengille soveltuvalla suojasuihkeella. Pinta- ja vuorimateriaalin välissä oleva GORE-TEX –kalvo ei vaadi suojaamista, mutta kengän pintamateriaali kannattaa pitää puhtaana ja kuivana, jotta kalvo pystyy hengittämään sille kuuluvalla tavalla. Myös lämmöneristys pysyy parempana. Pahimman lian poistamiseksi kenkien pinnat voi pyyhkiä haaleaan veteen kostutetulla sienellä tai rievulla. Tämän jälkeen kannattaa nahka- tai kangas ulkopinta suojata suojasuihkeella. Hoida kalvolliset kengät aina kengässä olevan pintamateriaalin mukaan, tarkista kuitenkin hoito- tai suoja-aineen soveltuvuus GORE TEXille.

   

Suutari pidentää kenkiesi ikää

Oikein hoidettuna voi moninkertaistaa kenkiesi iän. Vie kenkäsi suutarille heti, kun huomaat pohjien tai korkolappujen kuluneen. Näin myöskään päällismateriaali ei pääse liikaan venymään sinne suuntaan, mihin ulkopohjat ovat kuluneet.

KYSY LISÄÄ KENKIEN HOIDOSTA MYYJÄLTÄ!

Kenkien hoito-opas PDF