Kenkien vaikutus jalkaterveyteen

Julkaisia: kenka-rale

Jalkaterveyteen liittyvät asiat saattavat helposti joskus unohtua, vaikka jalkasi kantavat sinua joka päivä. Kenkien valinta on yksi tärkeistä tekijöistä, jotka voivat vaikuttaa jalkaterveyteesi. Miksi käytämme kenkiä, ja miten kengät voivat vaikuttaa jalkojesi hyvinvointiin? Tässä blogipostauksessa tarkastelemme syvemmin millainen on kenkien vaikutus jalkaterveyteen ja annamme vinkkejä siihen, miten voit edistää jalkojesi hyvinvointia kenkien avulla.

 

Miksi kenkiä käytetään?

 

Aluksi on hyvä ymmärtää, miksi kenkiä käytetään. Kenkien pääasiallinen tehtävä on suojata jalkoja ulkoisilta tekijöiltä, kuten teräviltä esineiltä, kuumuudelta ja varsinkin Suomessa, talven kylmyydeltä. Ne myös tarjoavat tarvittaessa tukea jaloillesi ja auttavat sinua liikkumaan mukavammin erilaisissa ympäristöissä. 

Kenkien käyttäminen on siis tärkeää paitsi jalkaterveytesi kannalta myös yleisen mukavuuden ja turvallisuuden vuoksi.

Onkin tärkeää, että kenkien valinta tehdään huolella. Huonot jalkineet vaikuttavat jalkoihin ja sitä kautta koko kehoon. Ne saattavat aiheuttaa erilaisia kiputiloja tai jopa selkävaivoja.

 

LUE MYÖS: Millainen on terveyskenkä?

 

Kenkien vaikutus jalkaterveyteen

 

Vääränlaisten kenkien valitseminen voi aiheuttaa jaloillesi monenlaisia ongelmia. Sen sijaan oikein valitut, sopivat ja jalkaa tarvittaessa tukevat kengät ovat tärkein terveysteko, jonka voit jaloillesi tehdä. 

Alla olemme listanneet joitakin tärkeitä seikkoja, miten oikein valitut kengät voivat tukea jalkojesi terveyttä ja hyvinvointia:

 

1. Kengän koko

Liian pienet kengät voivat puristaa jalkoja ja varpaita, mikä voi johtaa kipuun, hankaumiin ja nivelmuutoksiin. Liian isot kengät puolestaan eivät tarjoa tarpeeksi tukea, mikä voi lisätä jalkojen väsymistä ja altistaa vammoille. Liian suuri kenkä vaikuttaa myös kävelyyn, sillä varpaat joutuvat usein kipristelemään pitääkseen kengän jalassa. 

On siis ensiarvoisen tärkeää valita oikean kokoinen kenkä, joka sopii juuri sinun jalkojesi mittasuhteisiin.

 

2. Lesti ja kengän kärkiosa

Kenkien lesti ja kengän kärkiosa vaikuttavat suuresti jalkaterveyteen. Lesti eli kengän tilavuus määrittää kengän mitat ja mallin. Liian kapea lesti voi puristaa ja aiheuttaa ongelmia varpaiden asennossa, kun taas liian leveä lesti voi antaa jaloille liikaa tilaa, jolloin ne eivät saa tarpeeksi tukea. Suora lesti tukee jalan toimintoja ja ohjaa askelta kävellessä. Käyrä lesti puolestaan ohjaa kuormituksen jalan ulkoreunalle, mikä voi johtaa pikkuvarpaan kääntymiseen sisäänpäin ja vaivaisenluuhun.

Lisäksi kengän kärkiosalla on merkitystä. Jos kengän kärkiosa on liian terävä tai ahdas, se voi aiheuttaa epämukavuutta ja kipua kävellessä. Tarpeeksi tilava kärkiosa antaa varpaille tilaa liikkua sivuille ja ylös ongelmitta, edesauttaen jalkaterveyttä ja jalkojen vapaata liikettä.

 

Kenkien-vaikutus-jalkaterveyteen

 

3. Kenkien materiaali

Myös kenkien materiaalilla on vaikutus jalkaterveyteen. Hengittävät materiaalit, kuten aito nahka, mahdollistavat hyvän kenkien ilmanvaihdon ja vähentävät käytön aikana syntyvää kosteutta. Ne auttavat pitämään jalkasi kuivina ja terveinä. Synteettiset materiaalit voivat puolestaan aiheuttaa hikoilua ja epämukavuutta sekä johtaa erilaisiin jalkaongelmiin, kuten jalkasieneen, jos jalkaterveyden hoito ei muutenkaan ole säännöllistä.

 

4. Kenkien istuvuus

Kenkien istuvuus on olennainen seikka jalkaterveyden kannalta. Kengän tulee tukea jalkaa oikeissa kohdissa ja istua hyvin kantapään ja jalkaterän ympärillä. Liian löysästi istuvat kengät voivat aiheuttaa kitkaa ja hankaumia, kun taas liian tiukat kengät voivat painaa ja puristaa jalkoja epämukavasti.

Kengän kiinnitystapa ja suuaukon laajuus vaikuttavat myös osaltaan kengän istuvuuteen. Jos kengän suuaukko on omiin tarpeisiin liian suuri (turvonneet jalat tarvitsevat monesti suuren suuaukon, etteivät reunat paina), kenkä hölskyy. Se vaikuttaa myös kävelyyn. Erilaisilla kiinnitystavoilla, kuten tarrakiinnityksellä tai nauhoilla, kengän suuaukon suuruuteen voidaan vaikuttaa jonkin verran. Näin voidaan löytää kengät, jotka ovat laajuudeltaan ja mittasuhteiltaan sopivat ja silti istuvat jalassa, ilman pienemmän kengän koon valintaa. 

 

5. Kenkien pohja ja korko

Kenkien pohjamateriaalit ja korko vaikuttavat askellukseen ja jalkojen kuormitukseen. Pohjamateriaalit voivat jäykistää kenkää liikaa, jolloin varvastyöntö jää vajaaksi tai kävelyn rullaavuus huononee. Lisäksi pohjan iskunvaimennus vaikuttaa kävelyyn ja sitä kautta jalkaterveyteen. Liian ohut pohja voi antaa liian vähän iskunvaimennusta kovilla alustoilla käveltäessä, mikä saattaa aiheuttaa kipua ja rasitusta. 

Myös kengän koron valinnalla voi vaikuttaa jalkojen hyvinvointiin. Liian korkeat korot muuttavat jalkaterän asentoa ja aiheuttavat epäluonnollista kuormitusta. Yli 5 cm korkeiden korkojen pitkäaikainen käyttäminen voi jopa aiheuttaa pysyviä muutoksia jalkoihin. Voidaankin sanoa, että korkeat korot eivät edistä jalkaterveyttä. Jos haluat valita korolliset kengät, valitse enintään 3–5 senttimetrin korko ja käytä harkitusti. 

 

Valitse kengät, jotka tukevat jalkaterveyttäsi

 

Jalkaterveyden kannalta on siis tärkeää kiinnittää huomiota kenkien valintaan. 

Oikeanlaiset kengät voivat edistää jalkojesi terveyttä ja lisätä käyttömukavuutta. Tässä muutamia vinkkejä, joita voit ottaa huomioon seuraavan kerran, kun olet kenkäostoksilla:

  • Mieti, mihin kenkiä tarvitset: Valitse kengät sen mukaan, mihin tarkoitukseen niitä käytät, olipa kyseessä sitten arkikäyttö, urheilu, työskentely tai juhlat.
  • Asioi kenkäkaupassa ammattilaisen avustuksella: Ammattitaitoinen myyjä osaa auttaa sinua valitsemaan oikeanlaiset kengät, jotka sopivat juuri sinun jalkojesi tarpeisiin. 
  • Mittaa tai mittauta jalkasi säännöllisesti: Jalkojen koko voi muuttua ajan myötä, joten varmista, että kenkäsi ovat oikean kokoiset.
  • Kiinnitä huomiota materiaaleihin: Valitse kengät, joissa on hengittävät materiaalit, kuten nahka.
  • Testaa istuvuus ja mukavuus: Kokeile kenkiä aina ennen ostopäätöstä molempiin jalkoihin ja kävele niissä hetki mahdollisimman rennosti ja luonnollisesti varmistaaksesi, että ne tuntuvat mukavilta.

 

Muista siis pitää huolta jalkojesi hyvinvoinnista. Jos kaipaat lisää neuvoja tai haluat löytää juuri sinulle sopivat kengät tukemaan omaa jalkaterveyttäsi, voit aina kääntyä puoleemme. Kenkä-Ralen tiimi auttaa sinua mielellään kenkien valinnassa!