4 syytä miksi kengät kannattaa koeajaa kaupassa ennen ostoa

Julkaisia: kenka-rale

On tullut aika hankkia uudet kengät vanhojen kenkien tilalle. Lähdet vierailulle kenkäkauppaan ja löydätkin pian kivannäköiset ja tarpeisiisi sopivat kengät. Sovitat ne pikaisesti istuen tai seisten. Kengät tuntuvat hyvältä jalassa, ja tyytyväisenä päätät kotiuttaa ne. Moni ei kuitenkaan välttämättä tule ajatelleeksi, että uusien kenkien osto on tapahtuma, johon kannattaa varata hieman ylimääräistä aikaa. 

Tässä blogipostauksessa kerron sinulle 4 syytä, miksi kengät kannattaa koeajaa kunnolla kaupassa ennen ostoa.

 

4 syytä miksi kengät kannattaa koeajaa kaupassa ennen ostoa

 

Vuosien saatossa olemme Kenkä-Ralessa huomanneet, kuinka harvoin kenkiä kaupassa sovitettaessa kengillä varsinaisesti kävellään. Useimmat asiakkaat sovittavat kenkiä istuen tai ehkäpä seisten peilin edessä. Harva silti kunnolla koeajaa kenkiä kaupassa luonnollisesti kävellen. 

Usein kävely saattaa uusia kenkiä sovitettaessa olla myös varovaista ja tunnustelevaa. Kuulostaako tutulta? 

Ehkä sinulla on joitakin jalkahaasteita tai nivelmuutoksia, kuten vaikkapa vaivaisenluu, vasaravarpaat tai hiertymiä, ja haluat varmistua siitä, että kengät tosiaan varmasti tuntuvat hyvältä. Tai ehkäpä haluat olla varma siitä, hankaako kenkä jostakin kohtaa. Tämä on toki hyvin ymmärrettävää. Sovituksen aikana tärkeää kuitenkin on, että liikut kengillä kuten liikkuisit normaalistikin. 

Monesti rohkaisemmekin asiakkaita kävelemään sovitettavilla kengillä ympäri liikettä luonnollisesti, samalla tavalla kuin kävelisit normaalisti kadulla. Vain tällä tavalla voidaan varmistua siitä, että kengät todella ovat juuri sinun jalkoihisi sopivat.

Syitä tähän on monia.

 

1. Kävelemällä varmistat kenkien oikean koon

Kengän oikean koon määrittelemisessä täytyy ottaa huomioon monta seikkaa. Jalkaterän koko voi vaihdella päivän aikana huomattavasti. Tämä johtuu päivän aikana tapahtuvasta kuormituksesta: kävelystä ja seisomisesta. 

Jalkojen turvotus lisääntyy usein päivän mittaan, ja jalkateriin voi tulla lisää pituutta jopa noin 3 mm. Siksi kenkien sovitus ja osto kannattaakin ajoittaa joko iltapäivään tai iltaan, jolloin jalkaterän koko on suurimmillaan. Tämä pätee erityisesti kenkiin, joita ei voi säädellä, kuten avokkaat, ballerinat tai loafer-tyyppiset kengät. Jos tiedät, että jalkasi turpoavat helposti, ota tämä aina huomioon. 

Moni ei myöskään ehkäpä tule ajatelleeksi, että istumasta seisomaan nouseminen pidentää jalkaterää 3–6 mm. Myös liikkumisen aikana varpaat pitenevät. Mitä enemmän painoa jalkaterään kohdistuu, sitä enemmän jalkaterä pitenee ja levenee. 

Näiden seikkojen vuoksi pitääkin oikeaa kokoa varmistettaessa ottaa huomioon kenkien sopiva pituus. Tämä tarkoittaa sitä, että pisimmän varpaan eteen tulisi yleisesti ottaen jäädä 0,5–1,5 cm tilaa. Tämä toki riippuu kengän mallista, sillä avokas tai ballerina ei tarvitse samanlaista käyntivaraa kuin esimerkiksi ulkoilukengät. Varpaat eivät saa ottaa kärkeen myöskään alamäessä.   

On hyvä muistaa, että jaloissa saattaa olla kokoeroa. Jos toinen jalkaterä on pidempi kuin toinen, valitse kengän koko pidemmän jalkaterän mukaan. 

 

Joko luit tämän: 3 vinkkiä oikean kengän koon valintaan

 

4-syyta-miksi-kengat-kannattaa-koeajaa-kaupassa-ennen-ostoa

 

2. Kengät koeajamalla varmistat kenkien istuvuuden

Toinen syy, miksi kengät kannattaa koeajaa kävelemällä kaupassa ennen ostoa on se, että näin saadaan parhaiten selville kenkien hyvä istuvuus. Kävele siis kengillä rohkeasti. Hölskyykö kenkä, tai nouseeko kantapää ylös? Hankaako kenkä jalkaa jostakin tietystä kohtaa, esimerkiksi kengän suuaukon reunoilta kehräsluiden alta? Jos näin käy, kengän malli ei ole hyvä. 

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että kenkien hangatessa niille voi usein tehdä pieniä muokkauksia käyttömukavuuden maksimoimiseksi. Kengän istuvuutta voi lisätä esimerkiksi irtopohjallisilla, erilaisilla nauhoitustekniikoilla tai vaikkapa pienimuotoisella kenkien venytyksellä. 

 

3. Kenkiä kävellen kokeilemalla varmistat mahdollisten apuvälineiden ja kenkien yhteensopivuuden

Käytätkö normaalisti tukipohjallisia tai esimerkiksi varvasväliortooseja? Silloin on tärkeää, että erilaiset apuvälineet mahtuvat kenkään ja tuntuvat hyvältä kävellessä. Tukipohjallisten tulisi asettua hyvin kenkään. Tämän voit huomata ainoastaan kokeilemalla kenkiä kävelemällä liikkeessä samaan tapaan kuin kävelisit kadulla. 

 

4. Kävelemällä liikkeessä huomaat, tukevatko kengät tarpeeksi jalkojasi

Kenkien valinnassa kannattaa ottaa huomioon oman jalkaterän muoto ja mahdolliset asentovirheet. Kun otat aikaa kenkien sovittamiseen ja kävelet niillä sovitustilanteessa, näet, antavatko kengät esimerkiksi liikaa periksi vai tukevatko ne mukavasti jalkojasi. Varsinkin jos jalkasi erityisesti tarvitsevat kenkien tuomaa tukea, kenkien tuella on merkitystä. 

Kun siis olet hankkimassa uusia kenkiä, haluamme rohkaista sinua kävelemään niillä ennen kuin teet ostopäätöksen. Sovituksen aikana kävelyn tärkeyttä ei voida korostaa liikaa. 

Vaikka sopimattomasta kengästä ei taianomaisesti voidakaan saada sopivaa, usein esimerkiksi lievästi hankaavien kenkien kohdalla löydämme yleensä sopivan ratkaisun. Kenkä-Ralen henkilökunta auttaa tässäkin asiassa hyvin mielellään. Tule siis rohkeasti juttusille, ja muista varata tarpeeksi aikaa uusien kenkien sovitteluun. 

Nyt kun olet lukenut 4 tärkeintä syytä, miksi kengät kannattaa koeajaa kaupassa ennen ostoa, kuulemme mieluusti myös sinun ajatuksesi ja kokemuksesi asiasta. Voit jättää meille kommentin blogin kommenttiosioon, luemme niitä mielellämme.