3 vinkkiä oikean kengän koon valintaan

Julkaisia: kenka-rale

3 vinkkiä oikean kengän koon valintaan. Olet ehkä aikeissa ostaa uudet kengät, ja mietit miten valita oikea koko ja varmistaa näin kenkien sopivuus omaan jalkaasi. Kyllä vain, kuulemme säännöllisesti, kuinka oman kengän koon arvioiminen saattaa joskus olla hankalaa. Oikean kengän koon valinta on erittäin tärkeää jo pelkästään mukavuuden, jalkojen terveyden ja kengän istuvuuden kannalta. Sopivien kenkien löytäminen ei kuitenkaan aina ole itsestäänselvyys. Siksi olemmekin keränneet tähän blogipostaukseen 3 vinkkiä oikean kengän koon valintaan.

3 vinkkiä oikean kengän koon valintaan

 

1. Mieti mikä on kenkien käyttötarkoitus

Sillä, mitä varten olet kenkiä hankkimassa, on väliä. Oletko etsimässä kenkiä harrastuksiin, kuten kävelyyn, juoksuun tai lenkkeilyyn, vai ehkäpä työmatkakävelyyn? Kenties sinulla on tulossa juhlat, jonne etsit uusia jalkineita. Vai tarvitsetko niin sanotut arkikengät jokapäiväiseen käyttöön ja kotioloihin? Arkikäyttöön tarkoitetut kengät ovat niitä, joita käytämme eniten päivän aikana.

Myös vuodenajalla on väliä. Tulevatko kengät kesäkäyttöön, vai tarvitsetko niitä syksyllä tai talvella? Vuodenaika usein myös määrittää sen, millaisia sukkia kenkien kanssa käytetään, ja tällä on suuri merkitys kengän koon valinnassa. Kesäkengissä tarve on usein vain ohuelle sukalle, kun taas talvikenkien kanssa saatetaan käyttää paksuakin sukkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kengän täytyy olla paksumman sukan kanssa hieman tilavampi.

Se mitä käyttötarkoitusta varten kengät hankitaan, määrittää siis erittäin pitkälle sen, mitä koon valinnassa tulee ottaa huomioon.

Joko luit tämän: 5 syytä miksi käyttää kenkiä

2. Kengän pituudella on merkitystä

Tulivatpa kengät arki- tai juhlakäyttöön, kenkien tulee olla sopivan pituiset. Jalkaterä joustaa kävellessä, toisin sanoen se leviää erityisesti pituussuunnassa (vaikka toki näin käy myös leveyssuunnassa).

Tässä joitakin yleisiä neuvoja kenkien pituuden valintaan:

 • Kengän on yleisesti ottaen syytä olla 0,5–1 cm pidempi kuin pisin jalkaterä. Varmista siis, että varpaidesi kärjestä jää kenkiin vielä tämän suuruinen ylimääräinen tila. Muistathan, että jalat voivat olla eripituiset. Mittaa siis aina molemmat jalat ja valitse kengät pisimmän jalkaterän mukaan.
 • Valitse kengän pituus käyttötarkoituksen ja oman jalkaterän rakenteen mukaan, sillä ne vaikuttavat siihen, kuinka paljon tilaa kenkiin tarvitset.
 • Ballerinoissa, sandaaleissa ja avokkaissa noin 0,5 senttimetrin käyntivara riittää usein mainiosti. Tämän tyyppisten kenkien on hyvä olla tyköistuvia, jotta jalka pysyisi tukevasti paikallaan. Näin estät myös kenkien hölskymisen. Käyntivara tarkoittaa sitä tilaa, mikä pitää jäädä varpaiden ja kengän kärjen väliin niin, etteivät varpaat ota kiinni kengän kärkeen.
 • Vältä liian pitkiä kenkiä, sillä kompastusriski kasvaa ja kengät taipuvat väärästä kohdasta.

 

3 vinkkiä oikean kengän koon valintaan

 

3. Muista myös kengän tilavuus eli laajuus

Jos sinusta tuntuu, että joudut uusia kenkiä valitessasi kasvattamaan niiden kokoa saadaksesi niihin lisätilaa, kannattaa kenkävalinnassa miettiä myös lestiä. Lesti tarkoittaa kengän valmistukseen käytettävää lestikapulaa, jonka ympärille kenkä rakennetaan. Lesti voi olla

 • matala
 • korkea
 • leveä
 • kapea.

Lestin laajuus määritellään mittaamalla ympärysmitta jalkaterän leveimmästä kohdasta eli päkiän ympäriltä. Näin voidaan määrittää tarvittava kengän laajuus. Itse kengän laajuus ei kuitenkaan kerro mitään kengän kärjen mallista. Esimerkiksi kahden samanlaisen lestin kengät voivat kärjeltään olla hyvin erilaisia: kapeita, leveitä, pyöreitä tai kulmikkaita.

Oman verkkokauppamme tuotekuvauksissa pyrimme aina kun mahdollista kuvailemaan kärjen muodon eli kärkimallin. Lisäksi helpottaaksemme asiakkaiden asiointia yritämme esitellä kärkimallin myös kuvien avulla.

Kengän istuvuus riippuu aina jalan muodosta, ja autamme mielellämme sinua etsimään juuri sinun jalkaasi sopivan lestin laajuuden ja kärkimallin. Lestin valinnassa kannattaa myös ottaa huomioon eri vuodenajat ja sukkien valinta. Leveämpään lestiin saat hyvin mahtumaan paksummankin sukan.

Myös kengän avautuvuuden ja säädettävyyden avulla voidaan tarvittaessa lisätä tilavuutta esimerkiksi nauhojen, erityisjoustavan materiaalin tai tarrakiinnityksen avulla.

 

Pohjallisten valinta

Olet löytänyt sopivat kengät sopivalla lestillä, mutta tilavuutta saisi vielä hiukan lisätä. Ei hätää! Tilavuutta kenkiin voi lisätä myös esimerkiksi vaihtamalla kenkien omat pohjalliset hieman ohuempiin tai ottamalla pohjalliset kokonaan pois. Useimmissa malleissa tämä on mahdollista. Näin saat kenkiin lisää pelivaraa.

Sama toimii myös toisinpäin. Jos kengät tuntuvat liian tilavilta, voi pohjallisten lisäys tehdä niistä hieman napakammat. Pohjalliset ovatkin hyvä apu, jos kenkien tilavuuteen tarvitaan hienosäätöä.

 

Kenkien kokotaulukot

Kenkien kokotaulukot saattavat vaihdella kenkämallin mukaan. Omien kenkämallistojemme kokoluokituksissa käytetään kahdenlaista pituusmittajärjestelmää:

 • englantilaista, jossa käytetään puolikkaita numeroita
 • ranskalaista, jonka koot menevät kokonaisten numeroiden mukaan.
  Kannattaa muistaa, että nämä järjestelmät on luotu eri aikoina ja eri tahojen toimesta. Siksi ne eivät aina välttämättä täsmää täydellisesti toistensa kanssa. Alta löydät kuitenkin suuntaa antavan taulukon näiden järjestelmän kokoihin.

 

3 vinkkiä oikean kengän koon valintaan

 

 

Näillä vinkeillä pääset alkuun oikean kengän koon valinnassa. Jos kaipaat lisäapua, voit aina olla yhteydessä myymäläämme ja Kenkä-Ralen henkilökunta auttaa sinua mielellään. Jos harkitset kenkien tilaamista etänä, voit myös tarvittaessa ottaa kuvan omista jaloistasi tai kengistäsi ja lähettää sen meille sähköpostitse osoitteeseen info@kenka-rale.fi.

Olemme täällä sinua varten!

Saitko postauksesta uusia oivalluksia? Kuulen ne mielelläni kommenteissa!

Rekisteriseloste ja tietosuoja