Kenkä-Ralen tarina

Vuodesta 2009 Kenkä-Rale on palvellut asiakkaitaan Runeberginkatu 63:ssä, vetovastuussa Lasse ja Lea Byysing. Lealla on jalkaterapeutti (AMK) koulutus sekä kokemusta kenkätehtaan toiminnasta. Se on antanut eväitä muun henkilökunnan kouluttamiseen jalkoihin ja kenkiin liittyvissä asioissa ja hyvät arkikengät ovatkin tuotevalikoiman ydin. 

Kenkä-Rale on asiantuntijaliike ja omistajilla on yhteensä lähes 30 vuoden kokemus erilaisista asiakaspalvelutilanteista sekä kenkien sisäänostoista. Kenkien valinnassa mikään ei ole musta-valkoista vaan harmaan eri sävyjä on paljon.

Vuosien kokemuksen aikana omistajat ovat nähneet sen, että mitä tarkemmin ymmärtää asiakkaan tilanteen, sitä paremmin pystyy löytämään hänelle sopivat kengät. Naapurin hyvännäköiset ja laadukkaat kengät eivät kaikesta laadukkuudestaan huolimatta välttämättä sovi itselle.

Asiakkailla on jo käveltyjä kilometrejä takana ja jaloissa voi olla kaikenlaisia tuntemuksia tai muutoksia. Missiona on helpottaa liikkumista asiakkaalle sopivilla kengillä ja sellaisilla mitkä ovat myös mieluisat. Valitettavasti kaikkia jalkaterien ongelmia ei voi korjata kengillä, mutta hyvin monenlaisia jalkoja on vuosien aikana nähty ja niitä pystytty auttamaan.

Kenkä-Ralen koko henkilökunta perehtyy kokemuksella siihen mitkä asiat yleisesti ottaen on todettu helpottaviksi tekijöiksi joissain tapauksissa, jolloin he voivat perustella miksi jokin kenkäpari asiakkaalle valikoituu.

Mielenkiintoa jalkoihin ja kenkiin on ollut Lealla parikymppisestä saakka. Hankittuaan muodissa olevat mokkaiset pehmiskengät ja kun isovarpaiden niveliä särki koko yön ja jossain kohtaa myös säären etuosat kipeytyivät, hän alkoi miettiä mikä kengistä tekee hänelle huonosti istuvat vaikka ne jollekin toiselle ilmeisesti sopivat hyvin. Ihan kaikesta hän ei päässyt selvyyteen, mutta vertaili kyllä mitkä kengistä aiheuttivat kipua ja mitkä eivät. 

Lassella on puolestaan kapeat jalat. Jotta hän on löytänyt itselleen hyvin ja tukevasti istuvat kengät, hän osti aikoinaan liian lyhyitä kenkiä.  Kun Lasse ja Lea ymmärsivät, että kenkiä tehdään erilaisilla lesteillä ja tilavuuksilla, myös Lassen kenkien hankinta on ollut helpompaa ja kengän koko on ollut sopiva. Lasse on harrastanut paljon urheilua, joten lajin mukaiset kengät on aina ollut tärkeät.

Kävely ei siis saa olla kengistä kiinni! Lea ja Lasse ovat sitä sukupolvea kun tuli käveltyä paikasta toiseen ja hyötyliikunta oli muutenkin tosi luontaista. Huonot ja hankalasti istuvat kengät hidastivat menoa niin harrastuksissa kuin vapaa-ajallakin joten mukavuutta on osattu arvostaa kengissä jo hyvin varhain. 

Jalkaterapiaopintojen jälkeen Lealle avautui mahdollisuus päästä työskentelemään osa-aikaisesti Kenkä-Raleen. Silloinen kauppiaspariskunta oli lähtenyt viemään kenkävalikoimaansa enemmän mukavuuskenkiä kohti ja erityistilaviin malleihin vaikka valikoima oli edelleen hyvin kirjava. Silloinkin mallit valittiin asiakkaan jalkoja ajatellen. Kenkä-Ralen työpäivinä Lea kertoi välillä kotona, että miten eräs asiakas oli taas hyvin tyytyväinen ja helpottunut kun hän sai mukavat ja itselleen sopivat kengät. Mielenkiinto kenkiä kohtaan alkoi kasvaa Lassellakin. 

Kun heille tarjottiin mahdollisuutta jatkaa Kenkä-Ralen toimintaa vuonna 2008, he ottivat tehtävän vastaan vähintäänkin mielenkiinnolla. 

Yleisimmin Kenkä-Raleen saapuvilla asiakkailla on jonkinlaisia haasteita kenkien valinnassa. Joko ei löydy riittävän tilavia tai oikean mallisia kenkiä. Myös jalkaterveysasiat ovat nousseet esille eli arjen mukavuuteen halutaan panostaa kenkäasioissakin. Mukavat kengät eivät tarkoita, että jaloissa tarvitsee olla mitään suuria muutoksia. Jokainen ansaitsee hyvin istuvat kengät. 

Jollekin mukavuutta lisää joka paikasta pehmeät kengät, jotkin jalat tarvitsevat tukevat pohjat, joillakin on tukipohjalliset ja niiden kanssa tarvitaan kengät. Jotkut haluavat nauhakengät ja jotkut ei siedä nauhakenkiä ollenkaan.

Kenkä-Ralen koko henkilökunnan mielestä kaikilla on perusoikeus päästä liikkumaan itselle sopivilla kengillä oli jaloissa fyysisiä rajoitteita tai ei. Tai jos on vaivaisenluu, vasaravarpaat tai turvotusta tai jokin muu fyysinen muutos jaloissa, ne eivät saa olla esteenä kävelemiselle. 

Haastavatkin jalat ansaitsevat mukavat ja kivannäköiset kengät. Onneksi nykypäivänä myös tilavalestisissä kengissä on sama design kuin kapeammissakin. Ja kannattaa muistaa; sopiva ja omaan jalkaan oikeanlainen kenkämalli on myös visuaalisesti parhaimman näköinen. Ja siinä on myös se kuuluisa terveyskenkä parhaimmillaan. Se on terveellistä mikä on itselle sopivaa.

Kenkä-Ralen väki: 

“Emme lupaa, että mikä vain malleistamme sopii juuri sinulle, mutta lupaamme  tehdä parhaamme löytääksemme sopivimmat kengät käyttötarkoituksesi mukaan!”

Lea ja Lasse Byysing sekä koko Kenkä-Ralen tiimi

Kuva: Ella Kiviniemi

 

HISTORIAN HAVINAA

Kenkä-Ralen historia ulottuu jo sotien jälkeiseen Helsinkiin. Kaupankäynti Runeberginkatu 55:ssä alkoi alunperin suutaritoimintana, mutta pian siinä toiminut yrittäjäpariskunta alkoi myydä myös kenkiä. He palvelivat Töölön asiakkaita yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Toiminta kenkäkauppana jatkui uuden kauppiaspariskunnan johdolla ja heidän aikanaan nimi “KENKÄ-RALE” näki päivänvalon. RAimo ja Marja LEnkkerin aikana asiakkailla alkoi olla jonkin verran tukipohjallisia mikä vaatii kengiltä laajempia lestejä sekä laadukkaita tuotteita. He alkoivatkin pikkuhiljaa erikoistua mukaviin ja jalkaystävällisempiin malleihin ja asiakkaita alkoi saapua liikkeeseen pidemmältäkin. Myös he pitivät liikettä Runeberginkadulla yli 20 vuoden ajan. 

Seuraavan kymmenen vuoden ajan liikettä pitivät Martti ja Pirjo Kellokoski ja heidän johdollaan laadukkaiden ja mukavien kenkien kysyntä kasvoi entisestään. Heillä on pitkä kokemus kenkien valmistuksen parista ja asiakkaat saivat arvokasta lisätietoa hankkimistaan tuotteista. Kenkä on kuitenkin niin paljon enemmän kuin pelkkä ulkokuori.

Vuodesta 2009 Kenkä-Rale on palvellut asiakkaitaan Runeberginkatu 63:ssä, vetovastuussa Lasse ja Lea Byysing. Vuosien varrella olemme luoneet Kenkä-Ralelle verkkosivut, Facebook -sivut ja vuoden 2019 alusta verkkosivut siirtyivät verkkokauppa-alustalle. Mietimme pitkään voiko tällainen pieni kivijalkaliike – missä palvellaan asiakkaita hyvin henkilökohtaisesti – toimia millään tasolla verkossa. Totta on, että emme pääse asiakkaan luokse verkon kautta, mutta koimme kuitenkin, että tuotevalikoiman täytyy voida saavuttaa ihmisiä muuallakin kuin vain pääkaupunkiseudulla. Verkkokaupan kehittäminen on jatkuva prosessi ja ns. koronavuosina olemme ehtineet syventyä sen toimintaan hieman paremmin. Kaikenlainen palaute sivujen toimivuuden kannalta onkin hyvin tervetullutta. Vuonna 2021 näkyvyyttä on laajennettu myös Instagramiin ja kaikenlaista uutta opettelemme asiakkaiden palvelemisen ohessa.

Vuoden 2022 lopulla avautui uudet verkkosivut minkä sisältöä tulemme laajentamaan entisestään. Iso lisäosa sivuillamme on Blogi. Kenkien valmistukseen, ominaisuuksiin, materiaaleihin, hoitoon, muotiin, jalkaterveyteen yms. liittyy niin paljon taustatietoa mitä haluamme jakaa asiakkaillemme ja muillekin blogissa vieraileville. Esimerkiksi kenkien valmistuksen taustalla on kovin paljon asioita mitkä vaikuttavat esimerkiksi kenkien laatuun, valmistukseen, hintaan ja käyttöikään että on jokaisen oikeus tietää mitä kenkiä arjessaan käyttää ja mitä valintoja tekee kenkiä hankkiessaan. Toivottavasti tekstimme antavat sinullekin uutta tietoa kenkiin liittyvissä asioissa.