5 syytä miksi käyttää kenkiä

Julkaisia: kenka-rale

5 syytä miksi käyttää kenkiä. Tiesitkö, että kenkiä on käytetty jo kymmeniä tuhansia vuosia? Joidenkin tieteellisten arvioiden mukaan ihmiset alkoivat käyttää jalkineita jo noin 40 000 vuotta sitten. Nahkaisia sandaaleja ja tossuja käytettiin aikanaan esimerkiksi muinaisessa Mesopotamiassa, Egyptissä ja Kreikassa. Aikaisimmat jalkineet oli tehty eläinten nahasta ja turkiksesta, jotka sidottiin jalan ympärille.

Vaikka kengät ovatkin ajan saatossa muuttuneet ja kehittyneet, ne ovat pitkään olleet erittäin tärkeä osa elämäämme ja niitä on käytetty monien hyötyjen vuoksi. Tässä blogipostauksessa käymme läpi viisi syytä, miksi kenkiä kannattaa käyttää ja miksi ne ovat meille hyödyllisiä.

5 syytä miksi käyttää kenkiä

1. Kengät antavat jaloille suojaa

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi kenkiä kannattaa käyttää, on se, että ne antavat jaloille suojaa erilaisia ympäristön elementtejä vastaan. Talvella kengät suojaavat jalkoja kylmältä ja lumelta, kesällä ne sen sijaan suojaavat jalkapohjia kuumilta kesäkaduilta tai vaikkapa kiviltä ja lasinsiruilta. Parhaassa tapauksessa kengät saattavat jopa estää liukastumisia ja kaatumisia.

Kengät tarjoavat tärkeän suojan jaloille myös erilaisissa työympäristöissä. Työskenteletkö esimerkiksi seisomatyössä, jossa kannat tavaroita tai käsittelet painavia laatikoita useita kertoja päivässä? Tällaisissa tilanteissa varpaille putoavat painavat tavarat voivat aiheuttaa monenlaisia työtapaturmia.

Tai ehkäpä joudut kävelemään paljon päivän aikana. Kuluvatpa päiväsi toimistossa, paljon seisten tai kävellen, hyvät kengät ovat tärkeä osa elämääsi. Ne suojaavat jalkojasi ja auttavat niitä jaksamaan koko päivän.

 

2. Kengät vaikuttavat terveyteen

Toinen syy, miksi kenkiä kannattaa käyttää, on niiden positiivinen vaikutus jalkaterveyteen ja samalla koko kehoon. Jos jaloissasi on jo entuudestaan esimerkiksi herkkä iho, ihorikkoja kuten hautumia, halkeilevat kantapäät tai muita haasteita, kengät suojaavat jalkoja ulkoisilta bakteereilta ja tulehduksilta. Paljain jaloin kävely varsinkin likaisessa ympäristössä voi edesauttaa jalkaongelmia.

Varsinkin diabeetikoille, joilla jalkojen kunnossa pysyminen on usein muutenkin haasteellista, on hyvien kenkien käyttö erittäin tärkeää. Oikein valitut kengät myös tarvittaessa tukevat jalkojen toimintaa. Ne istuvat jalassa hyvin ja helpottavat kävelyä, olipa kyse sitten tavallisista tai haastavista jaloista. Onkin aivan ensiarvoisen tärkeää löytää kengät, jotka ovat korkealaatuiset ja juuri sinun jalkaasi sopivat.

Väärin valitut kengät saattavat aiheuttaa jaloille monenlaisia vaivoja, ja siksi kengät kannattaakin aina valita yhdessä asiantuntevan kenkämyyjän kanssa. Me Kenkä-Ralella autamme joka päivä asiakkaita löytämään tarpeisiin sopivat ja parhaat mahdolliset kengät.

 

3. Kengät voivat vähentää kipua

Koska kengät suojaavat jalkoja erilaisissa tilanteissa, kuten luonnossa tai kadulla kävellessä, auttavat ne samalla vähentämään jalkojen kipua. Kenkien tehtävä on vaimentaa iskuja kävellessämme tai vaikkapa juostessamme pehmentämällä esimerkiksi kantapäähän ja kehoon osuvia iskuja.

Kun keho on kunnossa, kenkien rooli iskunvaimentajana on vähäisempi. Jos esimerkiksi nivelet eivät jousta kunnolla, hyvillä ja laadukkailla kengillä voidaan lisätä kävely- ja juoksumukavuutta. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota sekä kengän kokoon, lestiin että iskunvaimennukseen.

Oletko koskaan kulkenut paljain jaloin metsässä tai kotikadulla ja astunut terävän kiven päälle? Et varmasti ole ainoa! Me kaikki olemme joskus sen kokeneet, ja ehkä tiedätkin jo, että se voi tehdä kipeää. Kengät muodostavat suojan jalkapohjan ja terävän esineen välille, ja näin voit huoletta nauttia liikkumisesta millaisessa ympäristössä tahansa.

Kengät vaikuttavat koko kehoomme. Tässäkin asiassa on siksi tärkeää valita itselleen hyvät ja laadukkaat kengät. Huonolaatuisilla tai huonosti istuvilla kengillä voi nimittäin usein olla päinvastainen vaikutus, ja ne voivat aiheuttaa kipua koko kehoon, jaloista aina alaselkään.

 

5 syytä miksi käyttää kenkiä

 

4. Kenkiä tarvitaan erilaisissa tilanteissa

Kenkiä tarvitaan usein hyvin erilaisissa tilanteissa, kuten:

  • harrastuksissa
  • työssä
  • arkiliikkumisessa
  • juhlissa.

Useissa harrastuksissa, kuten urheillessa, sopivat jalkineet ovat tuiki tärkeät jo pelkästään jalkojen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Jotta esimerkiksi juoksu sujuisi hieman mukavammin, jalat vaativat kävelyyn nähden huomattavasti enemmän iskuvaimennusta. Juosta toki voi ilman kenkiäkin, mutta varsinkin kovilla alustoilla monelle kokemus voisi olla kivulias. Nyrjähdysten vaara saattaa epätasaisilla alustoilla kasvaa, jos juoksutekniikka tai jalkaterien asento ei ole optimaalinen.

Hyvät kengät tukevat tarvittaessa pronaation eli jalkojen sisäänpäin taipumisen tai supinaation eli jalkojen ulospäin taipumisen kanssa. Näin kengät auttavat estämään rasitusvammoja.

Työssä kyseiseen työhön soveltuvat ja sopivat kengät auttavat, jos joudut olemaan pitkään jaloillasi. Ne suojaavat myös jalkoja.

Arjessa kenkiä käytetään pitkiäkin aikoja kävellessä, puutarhan hoidossa tai vaikkapa kauppareissulla. Juhlissa jalkineita ei käytetä pelkästään niiden tarpeellisuuden vuoksi eli suojaamaan jalkoja. Ne ovat myös tärkeä osa juhlapukeutumista. Tämä johdattaakin meidät viimeiseen syyhyn, miksi käyttää kenkiä.

 

5. Kengät ovat tärkeä osa asuasi

Viimeinen mutta ei suinkaan vähäisin syy käyttää kenkiä on tietenkin niiden vaikutus omaan pukeutumiseesi. Olet ehkä joskus kuullut muotimaailmassa paljonkin käytetyn sanonnan ”kengät tekevät asun”. Se pitää paikkansa! Kengät ovat yksi tärkeimmistä asusteista ja voivat kruunata pukeutumisesi.
Kenkiä voidaan käyttää niin sanottuina statement-asusteina tuomaan jotakin erityistä lisämakua pukeutumiseen. Muoti ja sen vaikutus onkin myös usein hyvin tärkeä osa kenkien käyttöä.
Käytitpä sitten avokkaita, maihareita tai vaikkapa lenkkareita, kengät kertovat sinusta. Ne kertovat jotakin persoonastasi, tyylistäsi ja ehkäpä jopa sinulle tärkeistä asioista.

Olet nyt lukenut viisi syytä, miksi käyttää kenkiä: niiden antama suoja, jalkojen terveys ja kivuttomuus, erilaiset käyttötarkoitukset sekä kenkien käyttäminen muotiasusteena. Kuulenkin mieluusti, mikä on sinun tärkein syysi käyttää kenkiä. Kerro se kommenteissa!

Jos kaipaat neuvoa sopivien kenkien valinnassa, olet lämpimästi tervetullut liikkeeseemme! Autamme sinua huolella ja henkilökohtaisesti löytämään juuri sinulle sopivat jalkineet.

Rekisteriseloste ja tietosuoja