5 vinkkiä – Näin huollat kengät syksyn keleihin

Julkaisia: kenka-rale

Syksy on täällä, ja on aika laittaa kesäkengät takaisin kaappiin odottamaan uutta kevättä ja kesää. Kirpeän viileät syyspäivät, puista putoavat lehdet ja syksyisen sateen jälkeiset vesilätäköt tuovat mukanaan uuden vuodenajan. Sen myötä alat ehkäpä miettiä vaate- ja asustevalintojasi sekä kaivella kaapista esiin syksyisempiä kenkävaihtoehtoja. Tässä artikkelissa kerron sinulle 5 vinkkiä, kuinka huollat kengät syksyn keleihin.

Hyvin hoidetut kengät pysyvät yleensä hyvänä vuosia. Kenkien hoito onkin tapa, joka kannattaa opetella, jotta lempikenkäsi palvelevat käytössäsi mahdollisimman pitkään. Mutta miten kenkiä kannattaa hoitaa, jotta saat niistä mahdollisimman paljon irti? Lue nämä 5 vinkkiä.

 

1. Suojaa uudet kengät ennen käyttöä

Ostitpa sitten uudet syyskengät tai otitpa jo aiemmin hankitut jalkineet kaapista uutta syyskäyttöä varten, kengät kannattaa aina hoitaa käyttökuntoon ennen ensimmäistä kertaa.

Tarkastele ensin kenkiä ja tarkista varsinkin käytetyissä kengissä mahdolliset kulumat ja kenkien kunto. Uusien kenkien kohdalla tarkastele materiaalimerkintöjä, jotka yleensä mainitaan erilaisin merkein kenkien mukana tulevassa tarrassa. Alta löydät kenkämateriaalien symbolit ja niiden merkitykset.

 

 

 

Nämä merkit antavat lisätietoa siitä, kuinka kengät kannattaa suojata. Kaikista pintamateriaaleista tehdyt kengät kannattaa suojata aluksi (ja välillä säännöllisesti muutenkin) kosteutta ja likaa vastaan. Laadukkaat suoja-aineet tekevät kengän pintaan hengittävän kerroksen tai kalvon, jonka läpi kosteus ja lika eivät pääse imeytymään pintamateriaaliin tai jopa kengän sisälle asti. Näin kenkien puhdistaminen myöhemmin on myös helpompaa. Valittavana on useita erilaisia suojausvaihtoehtoja, joista kerron lisää hetken kuluttua. Tutustumalla merkintöihin huolehdit siitä, että huollat kengät oikein syksyn keleihin.

 

2. Puhdista epäpuhtaudet säännöllisesti

Syksyn sää on usein haasteellinen. Jonakin päivänä ulkona on kuivaa ja kirpeän viileää, toisena sää saattaa olla sateinen. Kengätkin ovat syksyllä siis koetuksella ja likaantuvat helposti.

Epäpuhtauksien ja lian säännöllinen puhdistaminen onkin tärkeää kenkien pitkäikäisyyden kannalta. Jos kenkiin tulee esimerkiksi syksyllä vaikkapa roiskeita tai likaa, ne kannattaa yrittää muistaa puhdistaa huolellisesti aina käytön jälkeen joko harjalla tai nihkeällä liinalla, materiaalista riippuen. Varsinkin nahkapintaan jäävä lika voi tukkia huokoset ja siten hidastaa kenkien kuivumista. Anna nukkapintaisten kenkien kuitenkin kuivua ennen niiden harjausta. Kenkien säännöllinen puhdistus voi toki osaltaan heikentää esimerkiksi suojasuihkeiden tehoa, ja siksi perusteellisemman puhdistuskerran jälkeen saattaa olla suotuisaa suihkauttaa uusi ohut kerros suojasuihketta.

 

3. Hoida kenkiä oikeilla aineilla ja tarvikkeilla

Oikeilla suoja- ja hoitoaineilla on tärkeä merkitys siinä, kuinka huollat kengät syksyn keleihin. Olen eritellyt alla tarkemmin, millaisia tarvikkeita ja aineita sinun kannattaa valita erilaisten kenkämateriaalien suojaukseen ja hoitoon.

Kenkien hoitoon tarvitset:

Kuinka sitten hoidat erilaisia materiaaleja? Tässä lyhyt yhteenveto. Näin huollat kengät oikeaoppisesti syksyn keleihin.

  • Nahka- ja nukkapintaiset nupukkikengät kannattaa huoltaa suojasuihkeella ennen käyttöä sekä säännöllisesti myös sen jälkeen. Harjaa ensin irtopöly pois käytön jälkeen, ja käytä tarvittaessa vaikeammissa tapauksissa mokkakiveä tai puhdistusvaahtoa lian poistamiseksi. Suojasuihkeissa on yleensä valittavana värittömiä vaihtoehtoja, jotka soveltuvat monenlaisiin kenkiin.
  • Pintanahkaiset kengät voit ennen käyttöä suojata suihkeella kosteutta vastaan. Tätä materiaalia kannattaa myös lankata tai rasvata, jotta se pysyy pehmeänä ja hyvässä kunnossa.
  • Kiiltonahkaisia eli lakerikenkiä voit huoltaa pehmeällä liinalla sekä kiiltonahalle tarkoitetulla hellävaraisella hoito- ja puhdistusaineella. Lakeria kannattaa muistaa hoitaa. Kiiltonahan hoitoaineet on tarkoitettu puhdistamaan pintaa sekä pitämään yllä kiiltoa, mutta ne myös pitävät pinnan joustavana ja ehkäisevät pintaosan halkeilua jatkossa.
  • Tekstiilikenkiä suosittelen suojaamaan suojasuihkeella sekä ennen käyttöönottoa että sen jälkeen. Voit harjata ennen suojausta liat pois joko harjan avulla tai pyyhkiä kengät kostealla liinalla. Myös erilaiset puhdistusvaahdot sopivat hyvin kangaskengille. Usein ne voi myös pestä juoksevan veden alla, mutta niitä ei kannata laittaa suoraan pesukoneeseen, ellei kenkien merkinnöissä sitä erityisesti sallita.
  • GORE-TEX-kengät, kuten muutkin kengät, kannattaa suojata niille erityisesti tarkoitetulla suojasuihkeella. Periaatteessa GORE-TEX-kalvo itsessään ei vaadi suojaamista. Puhtaanapito ja käytön jälkeinen kuivaus kuitenkin edesauttavat kenkien pitkäikäisyyttä ja säilyttävät paremmin kenkien lämmöneristyksen. Liat voit poistaa pintamateriaalin vaatimalla tavalla, olipa kyseessä mokka, nupukki, tekstiili tai pintanahka. Halutessasi suojaa kengät suojasuihkeella pintamateriaalin mukaan. GORE-TEX-kengät ovat vedenpitävät, joten vettä varten ei suojaa tarvita, mutta pintamateriaali on aina hyvä suojata ja hoitaa, olivatpa kyseessä mitkä kengät tahansa.

Suoja-aineet ja kenkienhoitovälineet löydät monipuolisesta valikoimastamme.

 

4. Säilytä kengät oikeaoppisesti

Voit varmasti kuvitella, että jos säilytät kenkiä kaapin perällä suuressa kenkäkasassa, kenkäsi eivät tule kauan pysymään priimakunnossa. Kun et käytä kenkiä, on tärkeää, että säilytät ne oikeaoppisesti, jotta maksimoit kenkien käyttöiän.

Kenkien säilytykseen on saatavana esimerkiksi erilaisia säilytyspusseja, hyllyjä tai laatikoita. Muistathan kuitenkin, että muovipussi ei ole oikea tapa säilyttää kenkiä. Yleisesti ottaen, jos kengät ovat kostuneet syksyn keleistä, niiden tulisi antaa kuivua aina käyttökertojen välillä huoneenlämmössä joko käyttäen lepolestiä tai täyttäen kengät huokoisella paperilla. Paperi imee itseensä kenkien kosteuden nopeasti.

 

5. Käytä kenkiä tarpeen mukaan suutarilla

Viimeinen vinkki kenkien huoltoon ja hyvänä pitämiseen on käyttää niitä suutarilla aina tarpeen vaatiessa. Kun hoidat kenkiä oikein, voit moninkertaistaa niiden iän. Suutari pidentää kenkiesi käyttöikää huomattavasti, ja usein oikealla huollolla käytetyistäkin kengistä voi tulla kuin uudet osaavan suutarin käsittelyssä.

Vie siis kengät suutarille heti, kun huomaat esimerkiksi pohjien tai korkolappujen kuluneen. Älä odota liian pitkään, sillä mitä aikaisemmassa vaiheessa kengät huolletaan, sitä paremmin ne voidaan tarpeen vaatiessa myös korjata.

Nyt siis tiedät, kuinka huollat kengät syksyn keleihin. Tärkeimmät keinot ovat suojaus ennen käyttöä, säännöllinen puhdistus, kenkien hoito ja säilytys sekä kenkien käyttö suutarilla.

Toivon, että näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä. Muistathan myös, että Kenkä-Ralen henkilökunta auttaa sinua mielellään henkilökohtaisesti missä tahansa kenkiin ja niiden hoitoon liittyvissä kysymyksissä.