Mitä sinun tulisi tietää GORE-TEX:stä – Kengänostajan opas

Julkaisia: kenka-rale

Olet varmasti joskus kuullut puhuttavan GORE-TEX:stä. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä sinullakin on kotona jokin tuote, jonka valmistuksessa on käytetty GORE-TEX:iä. Tai ehkäpä olet joskus kaupassa törmännyt GORE-TEX-merkkiin etsiessäsi talveksi uusia hanskoja, pipoa tai kenkiä. Tässä blogiartikkelissa haluan kertoa sinulle lisää GORE-TEX:stä. Paljastan myös, mitä sinun tulisi kengänostajan näkökulmasta katsottuna tietää GORE-TEX:stä.

Mitä sinun tulisi tietää GORE-TEX:stä?

Mikä on GORE-TEX?

Taipuisasta PTFE-materiaalista (polytetrafluorieteeni) kehitetty GORE-TEX-kalvo on tunnettu maailmalla jo 70-luvulta lähtien, jolloin sille myönnettiin patentti ja se levisi laajempaan tietoisuuteen. Materiaalin kehitti W. L. Gore vuosien saatossa yhdessä poikansa Bob Goren kanssa.

GORE-TEX on ollut suosittu haastaviin säihin soveltuvissa varusteissa, ja onpa kyseinen materiaali päässyt jopa kuuhun asti astronauttien avaruuspuvuissa. GORE-TEX on kaiken kaikkiaan maailmanlaajuisesti erittäin tunnettu sekä laadustaan että kestävyydestään.

Yleisesti ottaen GORE-TEX:iä voidaan käyttää PTFE:stä valmistettuna erittäin ohuena kalvona, laminaattina tai osana kankaiden valmistusteknologiaa. Tätä materiaalia käytetäänkin paljon esimerkiksi ulkoilu- ja urheiluvarusteissa.

GORE-TEX-kalvoa käytetään vaatteiden ja asusteiden lisäksi myös jalkineissa, jolloin kengän vuoreen laminoidaan kiinni mikrohuokoinen kalvo. Koska kyseinen kalvo asetetaan kengän vuori- ja pintamateriaalin väliin, se on omiaan säähän kuin säähän ja tarjoaa käyttäjälleen monenlaisia etuja. GORE-TEX:iä ei kuitenkaan käytetä ainoastaan urheilukengissä. Sitä käytetään myös muissa jalkineissa aina korkokengistä avokkaisiin.

 

GORE-TEX-materiaalin edut

 

Vedenpitävyys

GORE-TEX-kalvon salaisuus ja edut piilevät sen mikrohuokoisessa rakenteessa. Kalvossa on noin 1,4 miljardia huokosta peukalonkynnen kokoisella alueella. Koska materiaalin mikrohuokoset ovat 20 000 kertaa vesipisaraa pienempiä, ei GORE-TEX päästä vettä kalvon läpi. Kyseessä on siis melkoinen keksintö! Rakenteensa ja mikrohuokosten ansiosta GORE-TEX-kalvo on vedenpitävä ja sopiva haastaviinkin sääolosuhteisiin.

Vietitpä sitten paljon aikaa ulkoillen, kaupungilla kävellen, harrastitpa patikointia tai jouduitpa käyttämään kenkiä pitkiä aikoja kosteissa, kylmissä tai kuumissa olosuhteissa, GORE-TEX-kalvo auttaa pitämään jalkasi kuivina.

Jotta kengistä saadaan täysin vedenpitävät, kenkien valmistusvaiheessa GORE-TEX-kenkien saumat on myös erityisen tarkkaan sinetöity ja tiivistetty erityisellä GORE-SEAM TAPE -nimisellä teipillä. Tämän lisäksi kengän tekstiili- tai nahkapäällinen on vettähylkivä.

GORE-TEX:n tiukan testausohjelman ansiosta kenkien laaduntarkkailu on huippuluokkaa. Jokainen yksityiskohta aina pintamateriaalista saumoihin ja kengännauhoihin on valittu huolellisesti ja käynyt läpi tiukan kestävyystestin.

 

Hengittävyys

GORE-TEX-kenkien kalvo hengittää myös erittäin tehokkaasti. Kalvon huokoset ovat noin 700 kertaa vesihöyrymolekyylia suurempia. Siksi GORE-TEX-kengät ovat erinomaiset kovassakin rasituksessa.

Kalvon pienten mikrohuokosten ansiosta jaloista muodostuva vesihöyry, eli toisin sanoen hiki, ja sen myötä kosteus pääsevät haihtumaan nopeasti ulos kengästä. Näin kengät eivät tunnu liian kuumilta tai kylmiltä, vaan ne pysyvät kuivina ja jalat saavat hengittää. Tämä lisää huomattavasti kenkien käyttömukavuutta.

 

Mitä sinun tulisi tietää GORE-TEX:stä

 

GORE-TEX-kenkien muut ominaisuudet

Vedenpitävyyden ja hengittävyyden lisäksi GORE-TEX:llä on muitakin hyviä ominaisuuksia, joiden vuoksi kenkiä kannattaa harkita.

On tärkeää, että kengässä vallitsee oikeanlainen mikroilmasto (toisin sanoen kosteus- ja lämpötilatasapaino), muutoin jalat alkavat helposti hiota lämpötilan ja kosteuden lisääntyessä.

GORE-TEX-kalvon ansiosta kenkien mikroilmasto pysyy ihanteellisena lämpimälläkin säällä ja kaikenlaisessa ulkoilussa. Olipa kyseessä lämmin sää tai vaikkapa pelkästään se, että käytät kenkiä koko päivän, jalkasi pysyvät GORE-TEX:n hengittävyyden ja mikroilmaston vuoksi kuivina. Voisikin sanoa, että GORE-TEX-kalvon ominaisuudet ovat tässäkin suhteessa varsin ainutlaatuiset.

Lisäksi GORE-TEX-kenkien vuorimateriaalit määräytyvät vuodenajan mukaan ja kenkien lämmönjohtokyky onkin erinomainen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että talvikenkien vuori on lämpimämpi kuin vaikka kesäkenkien. Koska GORE-TEX-kalvo laminoidaan kenkien vuoriin, saadaan kenkiin hyvä lämmöneristys.

 

GORE-TEX-kenkien hoito

Itse GORE-TEX-kengän sisällä olevaa kalvoa ei tarvitse hoitaa. Se pysyy aina vesitiiviinä, ellei sitä jollakin tavalla puhkaista. GORE-TEX-kenkiä, kuten mitä tahansa muitakin kenkiä, kannattaa kuitenkin hoitaa.

GORE-TEX-nahkakengät kannattaa puhdistaa laadukkaalla puhdistusaineella, kangaskenkiin voit käyttää kosteaa sientä. Kengät kannattaa myös suojata ennen käyttöä ja aina puhdistuksen jälkeen GORE-TEX-materiaalille tarkoitetuilla suojasuihkeilla ja hoitoaineilla.

Suojasuihke estää pintamateriaalin kastumista läpimäräksi kovissakin sadekeleissä ja parantaa kengän likaa hylkiviä ominaisuuksia. Varsinkin talvella kenkien lämmönsäätely toimii paremmin, kun pintamateriaalin ei anna kastua eivätkä varpaasi joudu palelemaan.

Hoitoaineissa kannattaa suosia aineita, jotka eivät tuki nahan pintaa. Tämä takaa sen, että kengät hengittävät myös jatkossa. Useimmat lankit ja suihkeet ovat soveltuvia, mutta paksut nahkarasvat kannattaa GORE-TEX-kenkien hoidossa unohtaa. Valitse GORE-TEX-kenkien suojaus- ja hoitoaineet kenkien pintamateriaalin mukaan, mutta tarkista aina, että ne sopivat GORE-TEX:lle.

 

Erinomainen laaduntarkkailu

GORE-TEX-kenkiä valmistaa lisenssillä muun muassa suomalaisyritys Pomarfin Oy, joka omalta osaltaan seuraa tarkkaan W. L. Goren asettamia laatuvaatimuksia. Pomar onkin saanut Gorelta jo kahtena vuonna parhaat mahdolliset laatupisteet tehdastarkastusten osalta. Meidänkin valikoimassamme on Pomarin kenkiä.

GORE-TEX:n laatua seurataan erittäin tarkkaan, ja kenkien laatutarkkailu sisältää esimerkiksi auditointeja eli säännöllisiä tehdastarkastuksia. Niiden aikana varmistetaan, että tehdas tai organisaatio täyttää sille asetetut laatuvaatimukset.

Tällaiset säännölliset laatutarkastukset takaavat GORE-TEX-kenkien ja -tuotteiden laadun, ja siksi ne erottuvat edukseen muiden vastaavanlaisten kalvojen valmistajista. Ennen kuin kenkämalli päätyy myymälään asti, se käy läpi monivaiheiset testit ennen lopullista hyväksyntää ja tuotantoa. Pintamateriaalit ja vuorimateriaalit hyväksytetään Gorella, ja kengät käyvät läpi laajan testauksen vedenpitävyyden ja hengittävyyden osalta.

Kaikki tämä toki vaikuttaa jonkin verran GORE-TEX-kenkien hintaan, ja usein ne ovat hieman hintavampia kuin tavalliset kengät. Toisaalta taas GORE-TEX-kenkiä ei voida ominaisuuksien vuoksi verrata tavallisiin kenkiin.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että GORE-TEX-kengät ovat erinomainen vaihtoehto Suomen vaihtelevissa vuodenajoissa. Olipa sitten kyseessä kevät, kesä, syksy tai talvi, toivon että tämän artikkelin myötä olet oppinut paljon siitä, mitä sinun tulisi tietää GORE-TEX:stä. Jos mieleesi nousee kysymyksiä, kerrothan ne kommenteissa.

Olet myös aina tervetullut tutustumaan meidän GORE-TEX-jalkinevalikoimaamme joko verkkosivuillamme tai Kenkä-Ralen kivijalkamyymälässä.

 

Mitä sinun tulisi tietää GORE-TEX:stä

Rekisteriseloste ja tietosuoja