Miksi tarvitset useammat kengät

Julkaisia: kenka-rale

Suomessa on tunnetusti neljä vuodenaikaa, ja jokaisella näistä vuodenajoista on omat vaatimuksensa kenkien valinnalle. Lisäksi monilla meistä on erilaisia tarpeita harrastus-, sisä- ja juhlakenkiin. Kaikki tämä huomioon ottaen suomalaiset kuitenkin ostavat jalkineita vuosittain verrattain vähän. 

Tässä blogipostauksessa pohdimme suomalaisten kenkäkulutusta ja syitä sille, miksi tarvitset useammat kengät. 

 

Lue myös: 5 syytä miksi käyttää kenkiä

 

Suomalaisten kenkäkulutus – onko se riittävää?

Suomalaisten kenkäkulutus on verrattain vaatimatonta, kun otetaan huomioon Suomen vaihtelevat vuodenajat ja kenkien käyttöön liittyvät erilaiset tarpeet. Vuonna 2021 tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttivät vaatteisiin ja jalkineisiin yhteensä keskimäärin reilut 800 € vuodessa. Tästä summasta vuoden aikana asukasta kohti noin 120 € kulutettiin jalkineisiin. Naiset kuluttavat tutkimuksen mukaan kenkiin enemmän kuin miehet.

Tämä summa kuulostaa vähäiseltä, eikä kenkäparien määrä myöskään ole noussut merkittävästi vuosikymmeniin. Usein monet ovat tottuneet siihen, että jokaiseen sesonkiin ja tarpeeseen ostetaan vain yksi pari kenkiä ja ne käytetään loppuun ennen kuin uusia kenkiä edes harkitaan. Jos kenkäpari on maksanut joskus aiemmin hieman enemmän, sitä ei helposti haluta heittää pois.

Monet siis pitävät samaa kenkäparia vuodesta toiseen, ja se on ehkäpä osa suomalaista säästäväisyyden kulttuuria. Tämä voi myös kuulostaa hyvältä ekologiselta valinnalta. On kuitenkin hyvä huomioida, että liian vähäinen kenkien vaihto voi johtaa moniin ongelmiin.

 

Miksi kenkiä kannattaa olla useammat?

Miksi sitten tarvitset useammat kengät, ja miten erilaisiin kenkiin investointi voi lopulta vaikuttaa positiivisesti sekä lompakkoosi että jalkaterveyteesi? Tässä joitakin syitä:

Miksi tarvitset useammat kengät?

  • Hygienia: Kenkien vaihtaminen mahdollistaa paremman hygienian ja terveemmät jalat.
  • Kestävyys: Kengät kestävät kauemmin ja pysyvät paremmassa kunnossa.
  • Vuodenaikojen vaatimukset: Kenkien tarvittavat ominaisuudet vaihtelevat eri vuodenaikojen aikana.
  • Sopivuus eri tilanteisiin: Kenkiä tarvitaan moniin erilaisiin tilanteisiin, olivatpa kyseessä juhlat tai harrastukset.

 

Miksi-tarvitset-useammat-kengat

 

 

Kenkien vaihtelu edesauttaa jalkojen hygieniaa

Yksi suurimmista syistä siihen, miksi sinun kannattaa harkita useampien kenkäparien hankkimista, on hygienia. Monesti asiaa ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta kengät tarvitsevat käytön jälkeen aikaa levätä ja kuivua kosteudesta. Suositeltavaa olisi, että annat kenkien kuivua kunnolla, jopa 24 tunnin ajan ennen seuraavaa käyttökertaa. 

Jos kengät eivät ehdi kuivua kunnolla käytön jälkeen, luo se otollisen maaperän hajuille ja bakteereille, mikä vaikuttaa mahdollisesti osaltaan jalkaterveyteen. Kun jalat muhivat kosteissa kengissä, saattaa niihin ajan kuluessa ilmaantua erilaisia terveydellisiä haittoja, kuten jalkainfektioita.

 

Kenkien kestävyys paranee

Kenkien ominaisuudet ja kestävyys heikkenevät melko nopeasti, jos samoja kenkiä käytetään päivästä toiseen. Päivittäinen samojen kenkien käyttö lisää kenkien kulutusta ja lyhentää niiden käyttöikää. Siksi kengille olisikin hyvä antaa lepopäiviä. Laadukkaat ja kestävät kengät voivat itse asiassa säästää rahaa pidemmällä aikavälillä, kunhan niiden kunnossapitoon kiinnitetään huomiota. 

Kenkiä kannattaa myös hoitaa kestävyyden parantamiseksi. Säännöllinen puhdistus, hoito ja suoja-aineiden käyttö voi pidentää kenkien elinkaarta huomattavasti. 

On myös hyvä huomioida, että kaikki kengät eivät kestä käyttämättömyyttä, vaan sen seurauksena pohjamateriaalit saattavat alkaa hapertua ja murentua. Kengät siis myös hyötyvät säännöllisestä käytöstä. 

Kun omistat useamman kenkäparin, voit vaihdella kenkiä päivittäin ja tarpeen mukaan, mikä vaikuttaa positiivisesti niiden käyttöikään. Tämä voidaan osaltaan jopa nähdä ympäristönäkökulmasta ekologisempana valintana. Vaikka harvoin kenkäkaupoilla käyminen voi olla ymmärrettävää taloudellisista syistä, on tärkeää huomioida myös kenkien kuluminen ja kestävyys. Pidemmällä tähtäimellä vaikutat myös positiivisesti omaan lompakkoosi.

 

Vuodenaikojen vaatimukset

Suomen neljä vuodenaikaa asettavat omat haasteensa kenkävalinnalle. Kesällä tarvitaan kevyempiä ja hengittäviä kenkiä, kun taas talvella vaaditaan lämpimiä ja vedenpitäviä vaihtoehtoja. Useammat kengät ovatkin siis jo tästä näkökulmasta katsottuna tarpeen.

Eri vuodenaikoihin soveltuvia kenkiä kannattaa olla käytössä edes kaksi paria per sesonki. Näin jälleen vähennät kenkien kulumista ja lisäät niiden käyttöikää. Lisäksi varmistat, että kengät saavat tarvitsemansa lepotauon ja että kenkien tärkeät ominaisuudet, kuten vedenpitävyys, säilyvät pidempään.

 

Sopivat kengät erilaisiin tilanteisiin

Kaiken edellä mainitun lisäksi on tärkeää, että valitset sopivat kengät niiden käyttötarkoituksen mukaan. Erilaiset tilanteet vaativat erilaisia kenkien ominaisuuksia, puhumattakaan ulkonäöllisistä seikoista muodin näkökulmasta katsottuna. Juhlakengät eroavat arki- tai vaikkapa juoksukengistä, ja siksi harrastukset tai erityistilaisuudet edellyttävät usein täysin omia erilaisia kenkävalintoja. 

Monipuolistamalla kenkäkokoelmaasi voit varmistaa, että sinulla on aina sopivat kengät jokaiseen tilanteeseen, olivatpa kyseessä sitten juhlat, urheilu ja harrastukset tai jokapäiväinen kävely ja käyttötarve.

 

Miksi siis tarvitset useammat kengät?

Suomalaisten vähäinen kenkien ostaminen ja kulutus voi juontaa juurensa perinteiseen ajattelutapaan ja säästeliääseen asenteeseen. Erilaiset vuodenajat ja käyttötarkoitukset kuitenkin puoltavat useamman kenkäparin hankkimista. Arkikenkiä kannattaa vaihtaa päivittäin tai ainakin lähes päivittäin. Hyvin hoidetut kengät kestävät pidempään ja voivat osaltaan edistää kestävää kulutusta sekä kehon hyvinvointia.

Kun siis seuraavan kerran mietit uusien kenkien ostamista, muistathan että investoimalla kenkiin, niiden laatuun ja määrään hieman enemmän, saatatkin huomata pidemmällä aikavälillä säästäväsi sekä kenkiä että rahaa.