Nastat vs. kitkat – Näin voit välttää liukastumisen talvikeleillä

Julkaisia: kenka-rale

Loppusyksy on usein aikaa, jolloin monilla tulee tarvetta uusien talvikenkien hankkimiselle. Ilma alkaa pakastua, katujen pinnat jäätyvät, ja lumi peittää maan. Suomen talviset olosuhteet saattavatkin joskus kestää jopa puoli vuotta. Siksi liukkaille keleille on hyvä valita pitävät ja turvalliset talvijalkineet.

Tämä postaus esittelee sinulle talvikenkien parempaan pitoon kaksi erilaista pohjavaihtoehtoa, nastat ja kitkat, sekä sen, kuinka niiden avulla voit välttää liukastumisen haastavissakin talvikeleissä.

Näin voit välttää liukastumisen talvikeleillä

Liukkaan talvikelin haasteet

Joka talvi mediassa ja yleisissä keskusteluissa kuullaan puhuttavan ns. pääkallokeleistä. Pääkallokeleillä tarkoitetaan yleensä äärimmäisen liukkaita kelejä, kun tienpinnat jäätyvät ja muuttuvat luistinradoiksi aiheuttaen monenlaisia liukastumistapaturmia.

Liikenneturvan mukaan liukastuminen onkin jalankulkijoiden yleisin tapaturma talviliikenteessä. Tällaisten tapaturmien yleisyydestä kertoo jo se, että THL:n eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan jopa yli 15 000 potilasta joutuu vuosittain hakeutumaan hoitoon kaaduttuaan liukkailla talvikaduilla.

Liukastumisia voi sattua aivan jokaiselle, iästä riippumatta, joten talvikelien haasteet koskevat meitä kaikkia. Tuskinpa kukaan haluaisi kokea liukastumisesta aiheutuneita vammoja. Iäkkäämmille kaatumiset voivat kuitenkin aiheuttaa vakavampiakin seurauksia.

Kuvittelehan, kuinka suuri määrä näistä tapaturmista voitaisiin mahdollisesti ennakoida ja välttää valitsemalla keliin sopivat jalkineet. Vaikka mitkään kengät eivät tietenkään täysin poissulje tapaturmien mahdollisuutta, jo pelkästään talvikenkien valinnalla voit ainakin huomattavasti vähentää liukastumis- ja kaatumisriskiä.

 

Nastakengät vai kitkakengät?

Tiesitkö, että samalla tavalla kuin autoissa käytetään talvella nasta- ja kitkarenkaita, löytyy myös jalkinepuolelta nastapohjaisia ja kitkapohjaisia talvikenkävaihtoehtoja. Samalla tavalla kuin talvirenkaissa, molemmille kengille on paikkansa ja ne toimivat parhaiten hieman erilaisissa olosuhteissa.

Nastoista puhuttaessa olet varmasti joskus nähnyt kenkiin laitettavia irrallisia nastapohjaisia liukuesteitä, jotka tulee muistaa irrottaa aina sisälle mentäessä. Nämä ovat vaihtoehtoina hyvät, ja niitä voidaan käyttää monenlaisissa kengissä.

Tarjolla on nykyään myös jo valmiiksi kenkiin rakennettuja nastapohjia, joista löytyy myös ns. älynastapohjavaihtoehtoja. Älynastapohjaiset kengät mukautuvat alustaan pureutuen ulkona lumeen ja jäähän. Näin on todennäköisempää välttää liukastuminen ja pysyä paremmin pystyssä jopa peilikirkkaalla jäällä. Niitä voidaan myös käyttää, kun joudutaan kävelemään sisätiloissa kovillakin lattiapinnoilla, jolloin nastat painuvat kenkien pohjakumin sisään.

On varmasti myös hyvä mainita, että nastakenkiä ei kuitenkaan yleisesti ottaen suositella sisäkäyttöön, eikä niitä kannata käyttää pehmeillä lattiamateriaaleilla, kuten puulattioilla tai kumimatoilla. Tällöin nasta voi jättää lattiaan reikiä tai painaumia.

Nastapohjaiset kengät ovat erinomaiset, kun toivot kenkien antavan kunnon pidon lumisilla tai jäisilläkin kaduilla ja alustoilla. Nastat ovat myös hyvä liukkaiden kelien vaihtoehto monipuoliseen ulkoiluun, kuten vaikkapa talvilenkkeilyyn tai -kävelyyn.

Joko luit tämän: 3 vinkkiä oikean kengän koon valintaan

Kitkakengät, joista käytetään myös nimitystä pitopohjakengät, ovat puolestaan todella hyvä vaihtoehto yleiseen talvikäyttöön. Kitkakenkien pito perustuu pohjan voimakkaaseen kuviointiin sekä (mikä tärkeintä) pohjamateriaaliin, tietynlaiseen kumisekoitukseen, jonka avulla saadaan luotua kitkaa kengän ja kävelyalustan välille. Kitkakengät toimivat siis samaan tapaan kuin auton kitkarenkaat.

Joudutko siirtymään talvella usein ulkotiloista sisätiloihin ja päinvastoin? Siinä tapauksessa kitkat ovat myös helpot ja mainiot yleisessä kaupunkikäytössä, sillä voit huoletta käyttää niitä sekä ulkona että sisätiloissa. Ne eivät aiheuta vahinkoja esimerkiksi puulattioille tai muille pehmeille lattiamateriaaleille. Parhaiten kitkat toimivat pakkasilla ja lumikeleillä, mutta ne ovat myös yllättävän toimivat välikausikeleillä.

Jos kitkakenkiin haluaa vielä lisää pitoa, voidaan niihin hankkia lisänä aiemmin mainitsemani nastapohjaiset irrotettavat liukuesteet, jotka voidaan ottaa pois sisätiloissa. Lisäksi suutarin on mahdollista lisätä kenkiin irralliset liukuesteet, jotka voit kääntää päälle tai pois tarvittaessa. Tällaiset liukuesteet vaativat usein kenkiin pienen koron.

 

näin voit välttää liukastumisen

 

Jotta voisit helpommin valita sopivat talvikengät omiin tarpeisiisi, olen kerännyt sinulle vielä alle erikseen nasta- ja kitkapohjaisten kenkien erilaiset hyödyt ja edut.

 

Nastapohjien edut

 • Hyvä pito kaikissa keleissä.
 • Erinomaiset varsinkin jäällä ja lumessa.
 • Paras vaihtoehto erityisen liukkaissa olosuhteissa.
 • Vähentävät kaatumisriskiä ja rasitusvammoja pitonsa ansiosta.
 • Hyvä valinta ulkoiluun ja lenkkeilyyn, varsinkin liukkailla keleillä.
 • Soveltuvat monenlaiseen maastoon.

 

Kitkapohjien edut

 • Monipuoliset talven yleisjalkineet.
 • Ei jälkiä jättäviä nastoja, joten kenkiä voi käyttää myös sisätiloissa.
 • Tarjoavat parasta nastatonta pitoa.
 • Erinomaiset pakkasilla ja lumessa.
 • Sopivat hyvin kaupunkikäyttöön.
 • Monikäyttöiset, voidaan ottaa käyttöön jo välikausikeleillä.

 

Periaatteessa kaapissasi olisi aina hyvä olla molemmat, sekä kitkapohjaiset että nastapohjaiset kengät. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, voit vaihtoehtoisesti hankkia kunnon kitkapohjakenkiin erikseen puettavat liukuesteet. Näin saat luotua hyvän yhdistelmän talven liukkaille keleille ja välttää liukastumisen riskit.

 

Yhteenvetona voidaankin todeta, että sekä nasta- että kitkapohjaiset talvikengät tarjoavat hyvän pidon Suomen talvisissa olosuhteissa. Molemmille on oma ideaali olosuhteensa ja paikkansa, ja toivonkin, että tämä nastat vs. kitkat -vertailupostaus antaa sinulle hyvän yleiskuvan näistä erinomaisista mahdollisuuksista.

Nasta- ja kitkakenkiä löydät hyvin varustetuista kenkäliikkeistä. Kenkä-Ralen omissa valikoimissa on talvikenkiä monenlaisilla pohjavaihtoehdoilla, joista henkilökuntamme auttaa mieluusti henkilökohtaisesti sinua löytämään sopivimman mallin käyttötarkoituksen ja tarpeet huomioon ottaen.

Rekisteriseloste ja tietosuoja