Kenkien osto toiselle – mitä sinun tulee ottaa huomioon?

Julkaisia: kenka-rale

Aika ajoin eteesi saattaa tulla tilanteita, jolloin sinun on tarve valita kengät toiselle osapuolelle. Ehkäpä kyseessä on perheenjäsen, joka ei syystä tai toisesta pääse mukaan kauppaan tai asuu hieman kauempana, tai sukulainen, joka ei terveytensä vuoksi pääse liikkumaan. Jos sinulle on annettu tehtäväksi hankkia kengät toiselle,  asia saattaa ymmärrettävästi tuntua melko haastavalta. Saatat miettiä, kuinka edes löytää ja valita toisen jalkoihin sopivat kengät sovittamatta niitä. 

Olipa syy mikä tahansa, on joitakin asioita, joita voit tehdä ja ottaa huomioon ennen liikkeeseen tuloa. Tässä blogipostauksessa käymme läpi, mitä sinun tulee huomioida, jotta kenkien osto toiselle onnistuu helpommin ja vaivattomammin.

 

Varaudu hyvin etukäteen

Joskus eteen tulee tilanteita, jolloin kenkiä ei pystytä sovittamaan. Vääränlainen kenkä voi kuitenkin saada aikaan enemmän harmia kuin arvaatkaan ja saattaa lopulta aiheuttaa kipua koko kehossa. Siksi hyvien kenkien valinta on tuiki tärkeää ja asia, johon kannattaa käyttää hieman lisäaikaa varsinkin, jos ostat kengät toiselle ilman sovitusta. 

Jalan muoto saattaa ajan kuluessa muuttua esimerkiksi ikääntymisen, sairauksien, raskauksien tai ylipainon myötä. Näin ollen onkin hyvä muistaa, ettei kannata tuudittautua pelkästään aiemmin käytettyjen kenkien kokoluokitukseen. Jalat ovat saattaneet kasvaa, eivätkä kengät enää välttämättä vastaa sitä kokoa, jota jalat nykyään ovat. 

Kenkien osto toiselle kannattaakin aloittaa hyvillä alkuvalmisteluilla. Lue siis eteenpäin, jotta tiedät, mitä sinun tulee ottaa huomioon seuraavan kerran, kun valitset kenkiä muille. 

 

Käytä apunasi valokuvaa

Kaikkein paras vaihtoehto on, että liikkeeseen saapuessasi tuot mukanasi valokuvan perheenjäsenen, ystävän tai muun henkilön jaloista, joille kengät on tarkoitus ostaa. Valokuva tulisi ottaa paljaista jaloista ja ilman sukkia. Kokeneet kenkäkauppiaat osaavat usein jo pelkästään kuvasta nähdä monta asiaa, jotka vaikuttavat kenkien valintaan. Näitä voivat olla esimerkiksi

 

  • jalkojen malli ja rakenne
  • turvotus
  • nivelmuutokset
  • mahdolliset jalkasairaudet tai muut haasteet.

 

Yksi vaihtoehto on ottaa kuva myös vanhoista kengistä, jotka ovat jalassa. Jos vanhat kengät tuntuvat epäsopivilta, myyjän harjaantunut silmä kyllä huomaa syyn ja hän osaa ottaa kantaa siihen, millaisia ominaisuuksia uudessa kengässä olisi hyvä olla. Näin voimme auttaa löytämään paremmat vaihtoehdot ja neuvoa, mitä tarpeita uusien kenkien tulisi täyttää.

Hyvä kenkäkauppa on valmiina auttamaan sinua kaikin mahdollisin tavoin. Varsinkin jos kenkien löytäminen on aiemmin ollut haasteellista esimerkiksi jalan mallin takia, ota jaloista otettu kuva mukaan kauppaan ja pyydä rohkeasti apua. 

 

Kenkien-osto-toiselle

 

 

Tee jaloista ääriviivapiirustus

Jos et ole täysin varma jalkojesi pituudesta, voit käyttää esimerkiksi mittanauhaa ja mitata jalat kantapäistä varpaan päihin. Vielä parempi vaihtoehto on kuitenkin tehdä jaloista niin sanottu ääriviivapiirustus, jossa paperin ja kynän avulla piirretään paperille jalkojen muoto. Paperin päälle kannattaa astua paljain jaloin, seisoa selkä suorana paino tasaisesti molemmilla jaloilla ja pyytää muilta apua piirroksen tekemiseen. Pidä kynä pystysuorassa.

Tällaisesta piirustuksesta myyjä näkee helposti jalkojen pituuden. Sen mukaan voidaan myös laskea käyntivara eli tarvittava lisä varpaan kärjen ja kengän kärjen välille. Piirustus ei kuitenkaan kerro aivan kaikkea. Siitä ei esimerkiksi voida arvioida, sopiiko kengän laajuus kyseiseen jalkaan. Siksi valokuva pituusmitan lisäksi on edelleen paras vaihtoehto, koska se antaa kolmiulotteisen kuvan jalasta. 

 

Hyödynnä vanhoja kenkiä

Harkitessasi kenkien ostoa toiselle voit myös hyödyntää vanhoja kenkiä. Jos mahdollista, tuo viimeisimpänä käytössä olleet kengät mukaasi liikkeeseen. Kokenut myyjä pystyy näkemään vanhoista kengistä jalan ääriviivat ja tarvittavat käyntivarat, sekä tekemään suositukset niiden pohjalta. Samoin kuin kuvasta, kengästä voidaan nähdä paljon jalan mallista, pituudesta ja mahdollisista huomioon otettavista seikoista, kuten jalkojen erityisistä haasteista.

Jos sinun ei ole mahdollista tuoda kenkiä mukanasi, yleensä kengissä on myös irtopohjalliset jotka voit ottaa mukaasi. Ne toimivat samalla tavalla kuin vanhat kengät ja ovat todella hyvä mittari uusille kengille ja niiden tarpeille. 

 

Mitä sinun siis tulee ottaa huomioon kenkien ostossa, kun ostat jalkineet sovittamatta toiselle henkilölle? Kaikkein tärkeintä on se, että pystyt antamaan hyvän ja selkeän kuvan siitä, millaisille jaloille ja millaisiin tarpeisiin kengät ostetaan. Lisäksi myyjän on hyvä tietää, mikä on kenkien vastaanottajan pukeutumiskyky, jotta kengät voidaan valita oikein. 

Kenkä-Ralen henkilökunnan vankan kokemuksen ansiosta me osaamme yleensä antaa suosituksia, vaikka kenkien saaja ei itse paikan päälle pääsisikään. Jos kenkien osto toiselle mietityttää, olethan meihin yhteydessä. 

Oliko näistä vinkeistä sinulle hyötyä? Kuulen sen mielelläni kommenteissa!

Rekisteriseloste ja tietosuoja