”Ongelmajalat” – Miksi kenkien löytäminen voi olla vaikeaa?

Julkaisia: kenka-rale

Kuulemme Kenkä-Ralessa lähes päivittäin asiakkaidemme sanovan saman lausahduksen: “Minulla on ongelmajalat.” Monet asiakkaistamme tuntuvat usein olevan saman haasteen edessä: ongelmana on löytää hyvät ja sopivat kengät. Mutta mikä oikeastaan on ongelmajalka ja miksi kenkien löytäminen voi olla vaikeaa? Tässä blogipostauksessa pohdimme tätä asiaa yhdessä kanssasi.

”Ongelmajalat” – Miksi kenkien löytäminen voi olla vaikeaa?

Mikä on ”ongelmajalka”?

Olemme vuosien varrella oppineet, että ongelmajalat voivat tarkoittaa monille hyvin erilaisia asioita. Jollakulla saattaa olla fyysisesti näkyviä jalkahaasteita, kun taas toinen ehkä kokee, ettei löydä sopivia kenkiä jostakin toisesta syystä. 

Pienikin muutos tai tuntemus jalkaterässä on toki ongelma, jos se vaikuttaa jollakin tavalla päivittäiseen hyvinvointiin. Jalkasi muoto on voinut muuttua esimerkiksi iän, raskauksien tai vaikkapa terveyshaasteiden myötä, ja aiemmin helposti löytyneet ja jalkoihin sopineet kengät eivät ehkä enää olekaan hyvät. 

Muutosten ei tarvitse olla fyysisesti suuria, koska pienikin muutos voi vaikuttaa sopivien kenkien löytymiseen. Näin ollen saatat kokea, että kyseessä ovat ongelmajalat. Joskus jalkojen muutokset voivat kuitenkin olla hyvinkin huomattavia. Mitä tällaiset fyysiset muutokset voivat esimerkiksi olla? 

 

Turvonneet jalat

Moni on jossakin elämänsä vaiheessa mitä todennäköisimmin kärsinyt jonkin asteisesta jalkojen turvotuksesta. Turvonneet jalat voivat johtua erilaisista sairauksista, mutta ne voivat myös olla melko ikävä vaikkakin harmiton vaiva esimerkiksi kesäkuumalla. 

Johtuipa turvotus mistä tahansa, se voi usein aiheuttaa haasteita kenkien valintaan. Suosittelemmekin, että turvotustiloissa valitset hyvin avautuvan kenkämallin ja mielellään pehmeät kenkien suuaukon reunat. Jos kenkien reunat painavat turvonnutta jalkaa, varrettomissa kengissä asiaa voidaan auttaa lisäämällä tarvittaessa kenkiin kantakorotukset.

 

Ongelmajalat-Miksi-kenkien-löytäminen-voi-olla-vaikeaa

 

Vaivaisenluut ja vasaravarpaat

Joskus jalkojen fyysinen muutos vaatii muutosta myös kengän malliin ja tilavuuteen. Näistä hyvinä esimerkkinä ovat jalkojen muutokset, kuten vaivaisenluut ja vasaravarpaat.

Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkaterän ongelmaa, jossa isovarvas alkaa kääntyä muita varpaita kohti. Duodecim Terveyskirjaston artikkelin mukaan vaiva saattaa osittain liittyä kenkämuotiin, sillä erilaisten arvioiden mukaan sitä esiintyy jopa kolmanneksella aikuisista, jotka käyttävät länsimaisia, korkeakorkoisia ja kapeakärkisiä kenkiä. Tässä onkin yksi erinomainen syy suosia jalkojen terveydelle paremmin sopivia leveäkärkisiä kenkävaihtoehtoja.

Myös perintötekijöillä saattaa olla merkitystä asiaan. Yleisesti ottaen vaivaisenluut ovat paljon yleisempiä naisilla kuin miehillä. Naisilla tätä vaivaa todetaan jopa 10 kertaa enemmän. Tähän syynä on todennäköisesti juuri naisten kenkämuoti.

Vasaravarpaiksi kutsutaan toisen, kolmannen ja neljännen varpaan virheasentoa, jossa varpaat koukistuvat niin, että varpaan pää kääntyy alustaa vasten. Tämän takia koukussa olevat varpaat usein myös hankaavat kenkien sisäpintaa, mikä voi aiheuttaa hiertymiä ja kiputiloja. 

Hyvä uutinen on, että markkinoilta löytyy kenkiä moniin erilaisiin tarkoituksiin. Tämä pätee myös jalkaterän ongelmiin. Vaivaisenluiden ja vasaravarpaiden kanssa painivien asiakkaiden ratkaisuksi suosittelemme joustavia pintamateriaaleja, jotka voivat osaltaan vaikuttaa sopivuuteen ja käyttömukavuuteen. 

Joko luit tämän: 5 syytä miksi käyttää kenkiä

Tukipohjalliset ja kenkien tilavuus

Joskus kengiltä vaaditaan erityisiä ominaisuuksia tai suurempaa tilavuutta, esimerkiksi tukipohjallisten käytön vuoksi. Tällöin voi olla vaikeaa löytää sopivia kenkiä mistä tahansa liikkeestä, ja sen vuoksi omat jalat helposti luokitellaan ”ongelmajaloiksi”. 

Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että kengät valitaan sen mukaan, minkä paksuiset kenkien omat sisäpohjalliset ovat. Jos kengissä on valmiiksi paksut sisäpohjalliset, silloin niitä voi yleensä käyttää paksujenkin tukipohjallisten kera. 

 

Kenkien löytämisen vaikeus

”Ongelmajalkoihin” liittyy usein erilaisia fyysisiä muutoksia ja haasteita, joiden vuoksi sopivia kenkiä ei välttämättä löydykään jokaisesta kenkäkaupasta. Aina näin ei kuitenkaan ole.

Olemme Kenkä-Ralessa huomanneet, että joskus ongelmajaloiksi koetaan myös jalat, joihin on vain yksinkertaisesti vaikeaa löytää sopivaa kenkämallia syystä tai toisesta. Jaloissa ei tarvitse olla fyysisesti mitään erityistä vikaa tai vaivaa. 

Joskus jopa ainoastaan koon muutos saattaa tuoda mieleen epävarmuutta siitä, minkä kokoiset kenkien tulisi olla. Tässäkin asiassa me olemme täällä sinua varten. 

 

Jokaisen asiakkaan jalka on uniikki. Miten siis voitaisiin edes olettaa, että kaikki kengät sopisivat kaikkiin jalkoihin? 

 

Miten me autamme sinua?

Asiakkaillamme ei tarvitse olla ongelmajalkoja, jotta he voisivat löytää meiltä hyvät ja mukavat kengät. Alkukartoituksen aikana selvitämme aina tilanteesi ja sen, liittyykö kenkien valintaan joitain ongelmia. Olipa kyseessä jalkojen turvotus, tukipohjalliset, vaivaisenluut, vasaravarpaat tai vain tarve löytää mukavat kengät, aloitamme aina mittaamalla jalkasi ja määrittelemällä tarvitun kengän laajuuden. 

Näin voimme yhdessä löytää parhaat mahdolliset kengät juuri sinun jaloillesi.

 

Onko sinulla ollut koskaan haasteita löytää sopivia kenkiä?Rekisteriseloste ja tietosuoja