Millainen on terveyskenkä?

Julkaisia: kenka-rale

Millainen on terveyskenkä? Olet ehkä joskus kuullut puhuttavan terveyskengistä. Tätä termiä käytetään usein, esimerkiksi erilaisissa mainoksissa ja kenkien markkinoinnissa tai vaikkapa ihan vain terveelliseksi kehutun kengän yleisnimityksenä. Usein kuitenkin terveyskengiksi kutsutut tai mielletyt kengät eivät välttämättä olekaan ihan niin terveelliset kuin annetaan ymmärtää. 

Saatat ehkä nyt miettiä mielessäsi, miksi? Tässä postauksessa pohdimme yhdessä terveyskenkä-termiä sekä kerromme oman näkemyksemme siitä, millainen kenkä oikeastaan on terveyskenkä.

 

Lue myös tämä: Ongelmajalat – Miksi kenkien löytäminen voi olla vaikeaa?

 

Terveyskenkä – ei sittenkään niin terveellinen vaihtoehto?

Kokeilepa joskus hakea Googlesta kuvia hakusanalla terveyskenkä. Millaisia kuvia löydät? Laittaessasi hakusanaksi terveyskenkä saat tulokseksi usein mitä todennäköisimmin kuvia sandaalimaisista pistokkaista, joita myös monilla työpaikoilla työkenkinä yleisesti käytetään. 

Nykyään myös erilaisissa mainoksissa terveyskenkä-termiä käytetään paljon, olivatpa kyseessä tunnetut terveyskenkiin liitetyt brändit ja niiden niin sanotut terveyssandaalit tai muunlaiset paksupohjaiset, jalkaan pujotettavat takaremmittömät pistokkaat. 

Myös me olemme joskus törmänneet tähän termiin, kun asiakas on saapunut liikkeeseen sovittamaan terveysjalkineita. Tällöin asiakkaalla saattaa usein olla mielessään sandaalimainen jalkine, terveyskenkä. 

Todellisuudessa tällaiset niin sanotut terveyskengät eivät kuitenkaan välttämättä ole ominaisuuksiltaan kaikkein terveellisimpiä. Joskus voidaan jopa sanoa, että nämä ”terveysjalkineet” ovat lopulta melko epäterveelliset ja saattavat jopa osaltaan heikentää jalkaterveyttä. Asia toki riippuu hyvin paljon siitä, kuinka ne sopivat kantajansa jalkaan. 

 

Tyypillinen ”terveyskenkä” ja mahdolliset ongelmat

Terveyskengiksi mielletyillä kengillä saattaa jalkaterveyden näkökulmasta katsottuna olla monenlaisia haasteita. 

Kun puhutaan tavanomaisista sandaalimaisista terveyskengistä, usein niiden ominaisuuksia ovat taipumaton ja paksu pohja sekä kengän avonaisuus. Jos jalat tarvitsevat tukea, takaremmittömät kengät eivät välttämättä tue jalkaa oikealla tavalla tai ehkä ollenkaan. Lisäksi jalkasi joutuvat kannattelemaan avointa kenkää jokaisella askeleella. 

Huonosti istuvat kengät saattavat aiheuttaa kehoon ja jalkoihin rasitustiloja tai pahimmassa tapauksessa jopa jalan virheasento-ongelmia, kuten vaivaisenluita tai vasaravarpaita. Kenkien istuvuus on heikko, jos jalkaterä ei pysy kengässä paikallaan. Tällöin joudut myös jatkuvasti koukistamaan varpaitasi, jotta kengät pysyvät jalassa. Voit varmasti kuvitella miltä tuntuu, jos joudut kipristelemään varpaita kävellessäsi pitkiäkin aikoja.

Vaikka tällaiset tyypillisesti terveyskengiksi nimitetyt sandaalimaiset paksupohjaiset ja remmittömät kengät eivät toki aina ole täysin poissuljettuja vaihtoehtoja, termi ”terveyskenkä” ei kuitenkaan ehkä parhaiten kuvaa kyseisiä jalkineita. 

Mutta millainen sitten meidän mielestämme on terveyskenkä?

 

 

Terveellisen kengän ominaisuudet

Kun puhutaan terveyskengistä, tärkein asia, joka on hyvä muistaa, on se, että mikä tahansa arkikenkä on terveellinen, jos se on omaan jalkaan hyvin istuva ja sopiva.

Yleisesti ottaen terveyskenkä on sellainen, joka istuu jalkaasi parhaiten ja aiheuttaa mahdollisimman vähän minkäänlaisia ongelmia, kuten hankausta, kipuja tai asentovirheitä. Tähän vaikuttaa usein monikin seikka.

Kengän oikea koko

Terveellinen kenkä on sopivan kokoinen, valittu oikein juuri sinun jalkojesi mittojen mukaan, ja kärkeen jää aina tarpeeksi käyntivaraa, jolloin varpaillakin on hyvin tilaa. Kenkä ei kuitenkaan ole mitoitukseltaan liian suuri, jotta istuvuus säilyy ja kenkä pysyy tukevasti jalassa. 

Jos siis ajatellaan termiä terveyskenkä, tärkeintä on se, että kenkä sopii ja istuu jalkaasi, jolloin kävely on helppoa, koko on oikea eikä kenkä hankaa jalkaasi mistään kohtaa. 

Sopiva lesti ja tilavuus

Sopiva kengän lesti ja tilavuus on tärkeää kengän istuvuuden kannalta. Lesti tarkoittaa muottia, jonka päälle kenkä on rakennettu. Lesti voi olla matala, korkea, leveä tai kapea. 

Juuri sinun jaloillesi sopiva lestin muoto ja kengän tilavuus vaikuttaa kenkien valinnassa kenkien istuvuuteen ja tätä kautta myös niiden terveellisyyteen. Koska kenkien istuvuus riippuu aina jalan muodosta, on sopiva lesti ja kengän tilavuus tärkeä osa jalkaterveyttä. Hieman liian suurta kenkää voi aina pienentää erilaisilla apuvälineillä, kuten pohjallisilla.

Kengän pohjan taipuisuus tai rullaavuus

Kun käytät kenkiä, päkiän (alueen, joka jalkapohjassa yhdistyy varpaisiisi) taipuvuus voi pienentyä huomattavasti, jopa 80 %. Tämän vuoksi jalkaterveyden kannalta on hyvä, että kengän pohjat ovat taipuisat. Samoin kuin jalka luontaisesti taipuu kävellessäsi, myös kengän pohjan tulisi taipua ollakseen terveellinen jaloillesi. Tämä pätee erityisesti terveisiin jalkoihin, joissa ei ole rajoitteita. 

Jos kenkien pohja on liian jäykkä, joutuvat jalat työskentelemään liikkeessä huomattavasti kovemmin, jolloin ne rasittuvat ja väsyvät nopeammin. Kengän pohjalla onkin siis yleisesti ottaen suuri vaikutus kenkien käyttömukavuuteen ja jalkojesi kuormitukseen. 

Toisaalta jämäkätkin pohjat voivat olla terveelliset, jos puhutaan esimerkiksi rullaavista pohjista. Rullaava kengän pohja on suunniteltu niin, että se auttaa askeltakin rullaamaan luonnollisesti. Siksi se on erinomainen esimerkiksi niille, joilla on nivelkipuja tai liikerajoitteita jalkaterän nivelissä ja jotka kokevat rullaavan pohjan mukavammaksi vaihtoehdoksi.

Oikealla tavalla suunniteltu pohjien rullaus on tehty imitoimaan normaalin kävelysyklin vaiheita: kantaisku, keskitukivaihe ja varvastyöntö. Olivatpa kenkien pohjat taipuisat tai rullaavat, on kuitenkin hyvä  mainita, että terveellistä on aina se, mikä sopii juuri sinun jalkojesi yksilöllisiin tarpeisiin. 

Kengän materiaali

Kenkien materiaali ja erityisesti sen hengittävyys edesauttavat jalkojen terveyttä. Jalkojen hautuminen kosteissa kengissä lisää erilaisten infektioiden ja hankautumien riskiä. Hengittävät materiaalit, kuten nahka, canvas tai mikrokuitu, auttavat pitämään jalat kuivempina ja tukevat näin osaltaan jalkaterveyttä. 

Vaikka terveyskenkä-termiä käytetäänkin myös kengistä, jotka eivät välttämättä ole se kaikkein terveellisin vaihtoehto, millainen siis on oikea terveyskenkä? Todellinen terveyskenkä on sellainen, joka istuu hyvin ja on paras juuri sinun jalkaasi. Parhaat terveyskengät ovat ne jokapäiväiset kengät, jotka on valittu juuri sinun jalkojesi tarpeet huomioon ottaen. 

Oikeilla terveyskengillä pystyt vaivattomasti ja huoletta kävelemään pitkiäkin matkoja, jos se vain on muutoin mahdollista.  

Ja jos sinusta tuntuu, ettet ole aivan varma, millainen kenkä on juuri sinulle sopiva, me autamme ilomielin sinua löytämään juuri sinulle parhaat ”terveyskengät”.