Milloin kannattaa valita joustava kenkien pintamateriaali?

Julkaisia: kenka-rale

Nykypäivän jalkineteollisuus tarjoaa todella runsaasti erilaisia vaihtoehtoja mitä erilaisimpiin jalkojen tarpeisiin. Tässä blogiartikkelissa tarkastelemme, milloin sinun kannattaa valita joustava kenkien pintamateriaali uusia kenkiä ostaessasi. Tutustumme yhdessä hieman paremmin tähän tarjolla olevaan pintamateriaalivaihtoehtoon ja sen hyötyihin.

Elämme maailmassa, jossa jokaiselle yleensä löytyy sopivia vaihtoehtoja, jos niitä vain osaa etsiä. Moni tiedostava kuluttaja osaa jo ehkä uusia kenkiä valitessaan miettiä erilaisten kenkämallien lisäksi tarjolla olevia erilaisia kenkien pintamateriaalivaihtoehtoja.

Yleisimmät kenkien pintamateriaalit ovat nahka, keinonahka ja tekstiili. Toki muitakin vaihtoehtoja löytyy. Pintamateriaaleista, kuten nahasta ja tekstiilistä, löytyy monenlaista versiota: hieman jämäkämpää nahkaa tai jopa erityistä joustavampaa päällismateriaalia. Mutta milloin oikeastaan kannattaa valita joustava kenkien pintamateriaali? 

Joustavissa pintamateriaaleissa on monia hyviä puolia. Tutkitaanpa niitä hieman tarkemmin.

Lue myös tämä: ”Ongelmajalat” – Miksi kenkien löytäminen voi olla vaikeaa?

Mukavuus

Jos arvostat kenkien käyttömukavuutta, silloin sinun kannattaa valita joustava kenkien pintamateriaali. Tällaisissa kengissä kenkien pinnalla, varpaiden päällä, on erityinen joustava stretch-nahka tai erityistekstiili, joka venyy ja mukautuu enemmän kuin tavallinen nahka- tai kangaspinta. Pinnan joustavuuden ansiosta varpaat saavat liikkumatilaa ja kengät tuntuvat mukavammilta, kun mikään ei hankaa. 

Kaikkien meidän jalat ovat hyvin erilaisia. Joustavalla kenkien pintamateriaalilla kenkä yleensä sopii monenlaiseen tarpeeseen, olipa kyse vaikkapa jalan erilaisesta luontaisesta muodosta tai erilaisista jalkahaasteista tai -muutoksista. Niistä puhumme lisää seuraavaksi.

Jalkahaasteet ja -muutokset

Joustavat kenkämateriaalit sopivat yleensä hyvin, jos jaloissasi on erilaisia haasteita tai muutoksia. Kenkien joustavuudesta on hyötyä erityisesti, jos sinulla on vasaravarpaat tai vaivaisenluu. 

Vasaravarpaissa toinen, kolmas ja/tai neljäs varvas ovat virheasennossa, ja varpaat alkavat pikkuhiljaa koukistua niin, että varpaan pää kääntyy lattiaa tai maata vasten. Vaivaisenluu taas on vaiva, jossa isovarvas alkaa kääntyä muita varpaita kohti. Tällaisissa tapauksissa kenkien käyttömukavuuden vuoksi on tärkeää, että kengän pintamateriaali antaa tarpeeksi periksi. Näin varpaat saavat lisätilaa. 

Lisätilaa ja liikkumismukavuutta jaloille tarvitaan usein myös tietynlaisissa sairauksissa, jotka saattavat vaikuttaa jalkaterveyteen, kuten diabeteksessa ja reumasairauksissa. Näissä tapauksissa joustava pintamateriaali on suositeltava ja mahdollisesti myös turvallisempi vaihtoehto varpaille hankauksen ehkäisemiseksi. Se tuo myös lisämukavuutta liikkumiseen.

Myös turvonneet jalat hyötyvät joustavasta kenkien pintamateriaalista, joka antaa hieman myöten, vaikka turvotus päivän aikana lisääntyisikin seisomisen ja liikkumisen seurauksena. 

 

Milloin-kannattaa-valita-joustava-kenkien-pintamateriaali

 

On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka joustavalla pintamateriaalilla valmistetut kengät yleisesti sopivat näihin edellä mainittuihin jalkamuutoksiin, kaikki joustavat kengät eivät automaattisesti sovi kaikkiin jalkoihin. ”Mitä tarkoitat?”, saatat miettiä. 

Samalla tavalla kuin muissakin jalkineissa, myös joustavalla pintamateriaalilla varustetuissa kengissä löytyy erilaisia lestejä ja tilavuuksia. Myös meidän omassa valikoimassamme saatat huomata tämän seikan, sillä joustavan pintamateriaalin valikoimassa on sekä normaalilestisiä että leveämpilestisiä kenkiä.

Vaikka sinulla olisikin vasaravarvas tai vaivaisenluu, saattaa jalkasi olla joko kapea tai leveä. Lesti kannattaa aina valita jalkasi tilan tarpeen mukaan. Tämä pätee aina, olipa jalassa muutoksia tai ei. 

Turvonneissa jaloissa jalan luonnollinen muoto kannattaa myös ottaa huomioon. Turvonnut jalkakin voi olla joko kapea tai leveä. 

Jos sinulla on esimerkiksi kapeat jalat, jotka ovat alkaneet turpoamaan syystä taikka toisesta, et todennäköisesti kuitenkaan tarvitse kaikkein tilavinta lestiä. 

Silloin yksi vaihtoehto on valita joustava kenkien pintamateriaali, joka antaa päivän aikana tarpeeksi myöten. Toisaalta riittää, jos kengässä on normaalia hieman tilavampi lesti tai tarpeeksi avautuvuutta, jotta voit tarpeen vaatiessa säädellä kenkää sen mukaan kuin sinusta tuntuu hyvältä. 

Onko joustava pintamateriaali kestävä?

Joku saattaa miettiä, mahtaako joustava kenkien pintamateriaali kestää kulutusta huonommin kuin vaikkapa napakammat materiaalit.

Kyseisiä kenkiä tekevät kenkävalmistajat ovat ottaneet kestävyyden hyvin huomioon, ja nykyiset joustavat pintamateriaalit ovat itse asiassa hyvin hengittäviä ja erittäin kulutuskestäviä vaihtoehtoja. On toki ymmärrettävää, että esimerkiksi vasaravarpaat saattavat pidemmällä aikavälillä luoda painetta kenkien vuorimateriaaliin, ja näin pehmeät materiaalit voivat joskus kulua nopeammin. 

Siitä huolimatta joustavat pintamateriaalit ovat joskus paras ja mukavin vaihtoehto kivuttomaan kävelyyn. Valitessaan ja valmistaessaan laadukkaita joustavia pintamateriaaleja kenkävalmistajat ovat ottaneet kulutuksen hyvin huomioon, ja nykyään tällaiset kengät ovat hyvin kulutusta kestäviä. Hinta kertoo tässäkin tapauksessa usein myös laadusta. 

Joustava kenkien pintamateriaali on siis hyvin varteen otettava vaihtoehto, jos tarvitset lisää käyttömukavuutta. Se sopii niin mukavuudenhaluiselle kuin niille, jotka jalkahaasteiden ja -muutosten vuoksi kaipaavat hieman lisäjoustavuutta.  Kaiken kaikkiaan joustavalla pintamateriaalilla tehtyjä kenkiä kannattaa ilman muuta kokeilla!

Valikoimastamme löytyy mukavasti vaihtoehtoja myös tästä kenkäkategoriasta, ja autamme aina kovin mielellämme asiakkaitamme sopivien kenkien valinnassa. 

Kuulen mielelläni, oletko sinä joustavien pintamateriaalien kannattaja, ja jos tällaiset kengät ovat jo tuttuja, millaisia kokemuksia sinulla on niiden käytöstä? Kerro kokemuksistasi kommenteissa!