Mitä kengän lesti tarkoittaa? – Opas oikean lestin valintaan

Julkaisia: kenka-rale

Olet ehkä joskus kenkiä ostaessasi kuullut puhuttavan kenkien lestistä. Ehkäpä olet myös huomannut, että kengissä on mainittu kengän koon lisäksi erilaisia kirjaimia, kuten G, H tai K, jotka liittyvät lestiin. Mutta mitä kengän lesti tarkoittaa ja miten kengän lestin koko oikein määritellään? Kerromme siitä tarkemmin tässä postauksessa. 

Lue myös: Milloin kannattaa valita joustava kenkien pintamateriaali?

 

MITÄ KENGÄN LESTI TARKOITTAA? – OPAS OIKEAN LESTIN VALINTAAN

 

Mitä kengän lesti tarkoittaa?

Kengän lestillä on alun perin viitattu kengän valmistuksessa käytettävään kolmiulotteisesti jalan mukaan muotoiltuun puiseen muottiin eli lestikapulaan, jonka ympärille kenkä rakennetaan. Nykyisin lestimuotteja tehdään myös muovista. Olet ehkä joskus nähnyt tällaisia muotteja asioidessasi suutarilla. Lestimuotteja on hyvin monenlaisia. Lestimuotti voi olla esimerkiksi kapea ja korkea tai leveä ja matala.

Lestimuotin avulla kenkä muotoillaan valmistusvaiheessa tiettyyn malliin ja muotoon, olipa se sitten kapea tai leveä.

Yleensä lestillä tarkoitetaan kuitenkin kengän tilavuutta eli laajuutta päkiän leveimmältä kohdalta ympärysmittana mitattuna. Kengän laajuus ei kuitenkaan tarkoita samaa asiaa kuin kengän leveys. On myös hyvä muistaa, että kengän lesti voi vaihdella kovastikin eri kenkämerkkien ja mallien välillä. 

Olipa kyseessä millainen kenkämerkki tai -malli tahansa, lesti antaa kuitenkin hieman suuntaa siitä, kuinka tilava kenkä ympärysmitaltaan on. 

Mita-kengan-lesti-tarkoittaa-opas-oikean-lestin-valintaan

Kenkiä valitessa on myös hyvä pitää mielessä, että lesti ei itsessään kerro mitään kengän kärkimallista. Samankokoista lestiä olevat kaksi eri kenkämallia voivat nimittäin olla hyvinkin erilaiset. Vaikka kenkien lestin laajuus olisikin sama, toisessa kengässä voi olla esimerkiksi pyöreä tai leveä kärki, kun taas toisessa mallissa kengän kärki voi olla vaikkapa kapea tai kulmikas. 

Siksi erityislaajoissa lesteissä voi olla kapeneva kärki ja silti reilusti tilaa päkiän ja jalkapöydän ympärillä. Toisaalta taas niin sanotuissa normaalilestisissä kengissä voi olla leveä varvasosa, vaikka kengät eivät muuten olisikaan erityisen tilavat kengän keskeltä tai takaosasta.

 

Lestien koot

Kengän lesti eli tilavuus tai laajuus ilmaistaan kengistä löytyvin erilaisin kirjaimin. Suomessa yleisimmät lestin koot kapeahkosta ja pienimmästä tilavuudesta aina kaikkein tilavimpaan ovat F–M. Muutos näiden kokojen välissä on yleensä noin 5 mm.

Mita-kengan-lesti-tarkoittaa-opas-oikean-lestin-valintaan1

 

F-, G- ja H-lestit kuuluvat peruslaajuuksiin, joita löydät yleensä tavallisten kenkäkauppojen valikoimista. I-, J-, K, L ja M-lestit ovat laajuudeltaan tilavampia, ja niitä saa yleensä erityisjalkineita myyvistä liikkeistä, kuten meiltä, Kenkä-Ralen myymälästä. 

Seuraavaksi kerromme hieman lisää jokaisesta lestikoosta.

F-lesti

F-laajuus on lesteistä kaikkein kapein ja tilavuudeltaan pienin. Se sopiikin yleensä parhaiten erittäin kapeille jaloille. 

G-lesti

G-lesti on normaali laajuus ja sopii useimmille jaloille, joilla ei ole erityistarpeita jalkahaasteiden vuoksi eikä siten tarvetta kengän lisätilavuudelle. G-lesti voi sopia myös silloin, jos jalassa on esimerkiksi vaivaisenluu, edellyttäen että kengät ovat kärjestään leveät. Myös kengän materiaalin joustavuus ja kengän avautuvuus esimerkiksi nauhojen tai tarrojen avulla vaikuttavat tilavuuteen. 

H-lesti

H-lesti on laajuudeltaan tilavampi ja sopii henkilölle, jolla on leveähkö jalka tai leveähkö päkiä. H-lesti sopii hyvin jaloille, joissa on esimerkiksi vaivaisenluu, sillä leveämpi lesti antaa lisätilaa jaloille vähentäen näin vaivaisenluuhun kohdistuvaa painetta tai hankausta.

K-lesti

K-lesti on melko tilava laajuudeltaan ja yleensä myös hyvin tilava ympärysmitaltaan päkiän kohdalta. K-lesti sopii leveille jaloille tai jos sinulla on esimerkiksi vaivaisenluu, vasaravarvas tai jonkin verran turvotusta. 

M-lesti

M-lesti sopii paljon tilavuutta tarvitseville jaloille. Tämä erittäin tilava lesti on hyvä vaihtoehto esimerkiksi erittäin turvonneille jaloille tai jos käytössä on vaikkapa tilaa vaativa tukipohjallinen. Se sopii yleensä myös silloin, kun näiden lisäksi jalka on leveä tai jos jalassa on vasaravarvas tai muita muutoksia. 

 

Kenkien malli ja muoto

Vaikka lestien koot ovatkin suuntaa antavia, tärkein seikka kenkien sopivuuden kannalta on kenkien malli ja muoto kokonaisuudessaan. On hyvä muistaa, että kaksi saman vaikkapa G-tilavuuden omaavaa kenkää voivat olla erikokoiset. 

Kengän tilavuuden ja lestin valintaan vaikuttavat aina myös käytössä olevat sukat. Ehkäpä käytät normaalisti G-lestiä, mutta talvikenkiä valitessasi haluat varpaille lisää liikkumatilaa ja tilaa villasukalle. Tällöin kannattaa harkita hieman tilavampaa lestiä. Voit myös tarvittaessa säädellä kengän tilavuutta poistamalla sisäpohjalliset tai vaikkapa valitsemalla kengät, joissa on hyvä avautuvuus ja säädettävyys esimerkiksi tarrojen ja nauhojen ansiosta.

Myös kenkien pintamateriaalilla on vaikutus tilavuuteen. Etenkin erityisjoustava materiaali lisää kengän sisätilavuutta ja sopii erinomaisesti, jos jalassa on vaikkapa vasaravarvas. 

Toivomme, että olet  tämän postauksen ansiosta saanut hyvän kuvan siitä, mitä kengän lesti tarkoittaa. Kenkä-Ralen omilla sivuilla ja verkkokaupassa olemme myös päätyneet kertomaan tarkasti jokaisen tuotteen kohdalla, minkälainen kärkimalli ja lesti kengissä on. Lisäksi olemme tarvittaessa avuksi mallien valinnassa puhelimitse, sähköpostitse sekä tietenkin kivijalkamyymälässä. 

Jos mieleesi tuli vielä kysymyksiä lestistä ja tilavuuksista, kerro siitä kommenteissa!