Kesäkengät – 4 vinkkiä mitä kannattaa ottaa huomioon

Julkaisia: kenka-rale

Kesän saapuessa ja lämpömittarin hiljalleen kivutessa ulkona hellelukemiin myös jalat alkavat kaivata oikeanlaisia lämpimään säähän sopivia vaihtoehtoja. Tänä vuonna olemme saaneet nauttia ihanista ja lämpimistä säistä jo toukokuusta saakka. Kesäkengät ovat viimeistään nyt monen ostoslistalla, ja onkin erinomainen aika päivittää oma kesäkenkävalikoima. Lue nämä 4 vinkkiä, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon, kun hankit itsellesi kesäkengät.

Lue myös tämä: 4 syytä, miksi kengät kannattaa koeajaa kaupassa ennen ostoa

 

 

Kesäkengät – 4 vinkkiä mitä kannattaa ottaa huomioon

 

1. Jätä kenkiin hieman lisää liikkumavaraa

Kesällä ja erityisesti kuumalla säällä jalatkin joutuvat koville. Lämmin ilma saattaa helposti aiheuttaa jalkojen turvotusta ja hikoilua. Aamulla jalkaan laitetut sopivalta tuntuneet kesäkengät saattavatkin iltapäivään mennessä jo puristaa tai tuntua epämukavilta. Vaikka jaloissasi ei normaalisti olisikaan turvotusta, kesällä saatat kuitenkin huomata yllättäviä muutoksia. 

Kun valitset itsellesi kesäkengät, kannattaa kenkiin jättää hieman pelivaraa turvotusta varten. Pelivaralla takaat, että kengissä on hieman lisätilaa, vaikka jalat päivän aikana vähän muuttuisivatkin turvotuksen vuoksi. Vinkkejä oikean kengän koon valintaan ja hyvään lisävaraan löydät esimerkiksi tästä postauksesta.

Lisätilaa turvonneille jaloille voi luoda myös valitsemalla kesäkengät, joita voi säädellä päivän mittaan esimerkiksi nauhoilla tai tarrakiinnityksillä. Näin saat huomattavasti enemmän liikkumavaraa ja säätelymahdollisuutta, silloinkin jos jalat ovat päivän päätteeksi turvoksissa. 

Jos jalat turpoavat kesällä kovin helposti, voit säädellä tilavuutta myös pohjallisten avulla. Valitse siinä tapauksessa kengät, joissa on irrotettavat pohjalliset. Näin voit ottaa ne tarvittaessa kokonaan pois tai vaihtaa ohuempiin pohjallisiin. 

 

2. Valitse mahdollisimman ilmava ja hengittävä kenkämateriaali

Kesällä kenkien ilmavuus on erityisen tärkeää. Se, kuinka hyvin kenkien materiaali lämpimällä ilmalla hengittää, vaikuttaa myös hyvin paljon niiden käyttömukavuuteen. Jos jalat hikoilevat eikä kosteus pääse kunnolla liikkumaan ulos kengästä, voi tuloksena olla jopa hiertymiä ja rakkoja, kun kenkä hankaa kosteaa jalkaa tai sukkaa vasten. Valitse siis mahdollisimman hengittävä pinta- ja vuorimateriaali. 

Luonnonmateriaalit, tekstiili ja erityiset hengittävät vuorimateriaalit edesauttavat sopivan mikroilmaston säilymistä kengässä kuumallakin ilmalla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lämpötila ja kosteustasapaino kengässä pysyvät samana lämmöstä huolimatta. Kesällä kannattaa siis suosia mahdollisimman luontaisia materiaaleja ja jättää esimerkiksi muoviballerinat kaupan hyllylle. 

 

 

Kesakengat-4-vinkkia-mita-kannattaa-ottaa-huomioon

 

3. Käyttömukavuus ennen kaikkea

Kesällä ja lomakauden alkaessa ehkä liikut, vietät aikaa ulkona ja matkustelet normaalia enemmän. Onkin mielestämme erityisen tärkeää, että kesäkengät valitaan käyttömukavuuden perusteella. Hyvät kesäkengät kuljettavat sinua kivuttomasti ja jalkoja väsyttämättä paikasta toiseen. Kenkien käyttömukavuuden ansiosta jaksat kävellä pidempiäkin matkoja ja mikä tärkeintä, nauttia kesästä.

Halusitpa siis istua terassilla katselemassa ohi kulkevia ihmisiä, kävellä kesäisessä luonnossa tai vaikkapa suunnata kaupunkilomalle kotimaassa tai ulkomailla, suosi ennen kaikkea kenkiä, jotka ovat mukavat ja tuntuvat hyvältä juuri sinun jalkaasi. Valitse kesäkengät, joilla jaksat kävellä ja seistä ja jotka eivät hierrä tai hankaa jalkaa liikkuessasi. Sopiva lesti eli kengän tilavuus kannattaa valita yhdessä asiantuntevan myyjän kanssa, joka tarvittaessa myös mittaa jalkasi. 

Kesäkenkiin pätee siis yleinen nyrkkisääntö. Lopulta kaikkein tärkein seikka, joka sinun kannattaa ottaa huomioon on se, että kengät on valittu juuri sinun jalkojesi tarpeiden mukaan.

 

4. Lisää mukavuutta tarvittaessa erilaisilla apuvälineillä

Viimeinen vinkkimme liittyy moniin erilaisiin kenkien mukavuutta lisääviin apuvälineisiin, joita nykyään on onneksi paljon tarjolla. Vaikka jalat hiostuvatkin lämpimän sään seurauksena, kokeile esimerkiksi näitä keinoja estääksesi epämiellyttävät tuoksut, rakot, hiertymät ja hankaumat.

Raikastepohjalliset ovat todella hyvä lisä kesäkenkiin, sillä ne nimensä mukaisesti raikastavat kesäkengät hetkessä. Voit käyttää esimerkiksi kerran viikossa vaihdettavia kertakäyttöpohjallisia, jolloin kenkiin ei ehdi pinttyä epämiellyttäviä tuoksuja. 

Jos käytät kesällä esimerkiksi paljon sandaaleja ja haluat välttää jalkojen hankaumat ja rakot, kokeile vaikkapa hankauksenestopuikkoa. Puikkoa sipaistaan niihin kohtiin, joihin yleensä saat hankaumia. Tällainen voide ehkäisee hyvin hiertymiä. 

Yksi kesän suosittu tuote on niin sanottu silkkisuihke eli ihonsuojasuihke. Silkkisuihke on kuin silkkisukka paljaille jaloille, ja se suojaa nihkeää ihoa hiertymiltä. Jos siis joudut joka kesä taistelemaan kengistä ja kosteista jaloista johtuvia hankaumia vastaan ja etsit niihin ratkaisua, silkkisuihketta kannattaa ehdottomasti ainakin kokeilla. 

Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä voit kokeilla kenkädeodoranttia. Sitä suihkuttamalla voit neutralisoida  hajuja ja bakteereja. Lisäksi saat kaupan päälle hyvän tuoksun sekä raikkaat kengät ja jalat. 

Kenkätarvikkeet löydät myös verkkokaupastamme. Jos et ole aivan varma, mikä ratkaisu olisi sopiva omiin tarpeisiisi, voit aina olla meihin yhteydessä. Tarvittaessa autamme mielellämme. 

 

Kesäkenkiä ostaessa kannattaa siis jättää kenkiin riittävästi tilaa turvotuksen varalle, valita laadukas ja hengittävä kenkämateriaali, panostaa ensisijaisesti käyttömukavuuteen sekä tarvittaessa käyttää apuna erilaisia lisätarvikkeita. Kun seuraavan kerran tarvitset uudet kesäkengät, muista nämä 4 vinkkiä, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon. 

Ja kuten aina, tarvittaessa apu löytyy läheltä. Jos mieleesi nousee kysymyksiä tai kaipaat lisää neuvoja sopivien kenkien valinnassa, tulethan juttusille!

Mitkä seikat ovat sinulle tärkeimpiä kesäkenkiä etsiessäsi? Kerro ne kommenteissa!