Suolaraidat kengissä – Mistä ne tulevat ja mitä voit niille tehdä?

Julkaisia: kenka-rale

Tammikuu on alkanut, ja luntakin on sadellut kiitettävästi jo joulukuusta lähtien. Talvi on ihanaa aikaa! Talviulkoilu lumisissa maisemissa, mikä olisikaan sen mukavampaa? Talven saapuessa moni kuitenkin huomaa usein nahkaisissa talvikengissään jokavuotisen ilmiön, kenkiin ilmaantuvat harmittavat valkoiset raidat. Nämä kengissä olevat suolaraidat ovat joka talven vitsaus, mutta mistä ne tulevat ja mitä voit niille tehdä? Lue tämä postaus, niin kuulet lisää.

 

Suolaraidat kengissä – Mistä ne tulevat ja mitä voit niille tehdä?

Mistä suolaraidat tulevat?

Katuja suolataan talvella ahkerasti, jotta jäiset kadun pinnat saadaan pidettyä sulana ja jotta niillä olisi turvallista kävellä. Usein ihmiset pääsääntöisesti ajattelevatkin, että suolaraidat kengissä johtuvat juuri tästä talvella kaduille levitettävästä suolasta. Tämä ei kuitenkaan ole aivan koko totuus.

Toki leutojen talvipäivien aikana kaduille kerääntyvä loska imee itseensä osan tienpinnoille levitetystä suolasta, josta se kulkeutuu myös kenkien pintaan. Kengät kastuvat loskasta, ja suola saattaa jättää jälkensä myös talvikenkiin. 

Moni ei kuitenkaan välttämättä tiedä tai tule ajatelleeksi, että suolaraidat voivat syntyä nahkakenkiin myös kenkien oman pintamateriaalin ja kosteuden yhteisvaikutuksen seurauksena. 

 

Kostea nahka aiheuttaa suolaraitoja

Nahkakengät ovat materiaaliltaan alttiita suolaraidoille. Luonnonmateriaalina nahkakengissä itsessään on suoloja ja mineraaleja, jotka voivat kasaantua ja nousta pintaan, mikäli kengät pääsevät pahasti kastumaan talvi- ja loskakeleissä. Usein suolaraidat syntyvätkin siis siitä, että nahka kastuu kunnolla ja nahan kuivuessa nämä kengän omasta materiaalista irtoavat suolat nousevat kengän pintaan aiheuttaen kenkiin valkoisia raitoja. 

Monesti suolaraidat tai suolarajat voivat ilmestyä kenkien pintaan niiden kastuessa nahkatyypistä riippumatta. Onkin hyvä muistaa, että kaikki nahkatyypit pinnoitettua nahkaa lukuun ottamatta ovat alttiita suolaraidoille. 

Näin ollen myös mokka- tai nupukkinahkaiset kengät saattavat kastuessaan saada pintaansa suolaraidat. Näitä nahkatyyppejä voidaan kuitenkin huoletta käsitellä hieman rouheammin, ja voit suojata ja hoitaa niitä mokka- ja nupukkinahalle sopivilla tuotteilla. Niistä kerron lisää hieman myöhemmin.

Olipa kyse mistä nahkatyypistä tahansa, jos talvikengät ovat päässeet kastumaan, muistathan antaa kosteiden kenkien kuivua aina huoneenlämmössä lämpöpatterien ulottumattomissa. Kuuma lämpöpatteri saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa nahkakenkien pinnan halkeilua. 

 

suolaraidat-kengissä

 

 

Mitä voit tehdä suolaraidoille?

Suolaraidat kengissä… Mitä niille oikeastaan lopulta voi tehdä? Tärkein neuvomme suolaraidoille on niiden ehkäisy. Suolarajoja voi tehokkaasti ehkäistä erilaisilla suoja-aineilla. Suojaa talvikengät niille soveltuvilla suoja-aineilla aina ennen käyttöä sekä tietenkin säännöllisesti talven aikana. 

Kun suojaat nahan kosteudelta säännöllisesti, ei vesikään pääse enää niin helposti imeytymään nahan sisään. Näin varmistat sen, että kenkien kastuessa nahan sisältä nousevat suolat eivät enää pääse nousemaan kenkien pinnalle aiheuttaen suolaraitoja. Kengät eivät suoja-aineiden ansiosta pääse enää kastumaan läpimäriksi, ja ne pysyvät siten kuivempina.

Entäpä jos vahinko on jo tapahtunut, nahkaiset talvikengät ovat kastuneet ja olet yrittänyt saada ne kuivaksi kuivattamalla niitä huoneenlämmössä? Silti valkoiset raidat koristavat kengän pintaa. Mitä näille valkoisille suolaraidoille sitten voisi tehdä?

Jos suolaraidat ovat kaikesta huolimatta jo päässeet muodostumaan talvikenkiisi, ei hätää! Voit yrittää varovaisesti puhdistaa raitoja nahkakengille soveltuvalla puhdistusaineella. Kokeile puhdistukseen joko tätä hyväksi havaittua hellävaraista  ja herkillekin nahoille sopivaa puhdistusainetta tai tätä kaikille materiaaleille sopivaa puhdistusainetta

Jos raitojen aiheuttajana on kaduille ripoteltu suola, on jäljet usein helpompaa puhdistaa pois kenkien pinnalta, sillä tällöin ne eivät ole kovin syvällä nahassa. Kokeile pyyhkiä kenkiä hellävaraisesti ja käytä edellä mainittua puhdistusainetta. 

Joskus suolarajat voivat kuitenkin olla todella sitkeästi kiinni nahassa. Tällöin tarvitset pitkää pinnaa ja useamman puhdistuskäsittelyn raitojen poistamiseksi. Yleisesti ottaen haastavammissa tapauksissa suosittelemme puhdistuksen lopuksi lisäämään pintanahkaisten kenkien pintaan voidetta tai vahaa, jolla nahan ulkonäkö saadaan tasaiseksi. Mokka- ja nupukkikenkiin ei vahaa kuitenkaan kannata laittaa. Sen sijaan niihin voit käyttää näille nahkatyypeille sopivaa hoitoainetta

 

Kun tiedät, mistä suolaraidat kengissä johtuvat, mistä ne tulevat ja mitä niille voi tehdä, onnistut huoltamaan nahkaisia (talvi)kenkiä paremmin. Yhteenvetona voidaankin sanoa, että johtuivatpa suolaraidat nahan kastumisesta tai tiesuolasta, ennaltaehkäisy on lopulta kaikkein paras keino, jolla pidät nahkaiset kengät kunnossa.

Hankkiessasi uudet talvikengät kannattaa samalla investoida myös sopivaan suoja-aineeseen, sillä se maksaa itsensä pidemmällä tähtäimellä varmasti takaisin. 

Jos kaipaat apua talvikenkien suoja- tai hoitoaineiden valintaan, tule Kenkä-Ralen liikkeeseen juttusille tai ole meihin yhteydessä joko sähköpostitse tai puhelimitse. Valikoimastamme löytyy kenkien huoltovälineitä monenlaiseen tarpeeseen.Rekisteriseloste ja tietosuoja