4 syytä käyttää pohjallisia

Julkaisia: kenka-rale

Jalkojen mukavuudesta ja kenkien istuvuudesta puhuttaessa ratkaisuksi tarjotaan usein kenkien sisään sijoitettuja irtopohjallisia. Valmispohjalliset ovat yksinkertainen ja tehokas tapa tarjota jaloille tukea ja lisämukavuutta. Tässä postauksessa käymme tarkemmin läpi 4 syytä käyttää pohjallisia. 

LUE MYÖS: 5 vinkkiä – Näin huollat kengät syksyn keleihin

 

4 syytä käyttää pohjallisia

Pohjallisten käytöllä ja valmispohjallisilla on monia hyötyjä ja erilaisia käyttötarkoituksia. 

 

1. Pohjalliset parantavat kengän istuvuutta

Olet löytänyt ihanat, omiin jalkoihisi sopivat kengät, mutta huomaat, että kengät silti hieman hölskyvät. Usein jalat eivät ole täysin identtiset, ja esimerkiksi toisen jalan jalkaterä saattaa olla erikokoinen kuin toinen. Tällaisissa tapauksissa pohjalliset tuovat avun. Kun pienemmän jalan päkiän alle pannaan pohjallinen, kenkä saadaan istuvuudeltaan sopivammaksi. 

Toisaalta jos kengissä on hieman liikaa tilaa, mutta pienempi koko olisi liian ahdas, molempiin kenkiin asetettavilla pohjallisilla voidaan parantaa kengän istuvuutta. Monissa jalkineissa kenkien oma pohjallinen voidaan poistaa ja vaihtaa sopivampaan irtopohjalliseen. Näin saat kengät istumaan jalkoihisi vieläkin paremmin. 

2. Pohjalliset antavat lisätukea ja mukavuutta

Oikein valitut pohjalliset tarjoavat tarvittavan tuen ja vakauden jaloille. Valmispohjallisissa löytyy monia erilaisia vaihtoehtoja, jotka on suunniteltu tukemaan jalkaa ja vaimentamaan niihin kohdistuvia iskuja. Jos siis huomaat kävelyn aiheuttavan kantapää- tai päkiäkipuja, kokeile iskunvaimennuspohjallisia. Pohjallinen auttaa jakamaan painoasi tasaisemmin koko jalkapohjan alueelle ja ehkäisee tärähdyksiä koko vartalossa. Näin ne auttavat vähentämään jalkapohjaan kohdistuvaa painetta ja rasitusta. 

Iskunvaimennuksen ja tukensa ansiosta pohjalliset voivat auttaa ehkäisemään monenlaisia jalkojen ongelmia, kuten kantapääkipua aiheuttavaa plantaarifaskiittia, jalkapohjan kipua tai vaikkapa polviin kohdistuvaa kipua.

4-syyta-kayttaa-pohjallisia1

3. Pohjalliset tukevat jalan lämmönsäätelyä

Eräs syy käyttää pohjallisia on niiden tuoma apu erilaisissa sääolosuhteissa. Pohjalliset tukevat jalan lämmönsäätelyä pitämällä jalat lämpiminä tai viileinä valituista pohjallisista ja olosuhteista riippuen. 

Jos varpaita palelee helposti talven pakkaskeleillä, voidaan kenkiin valita erityinen villa-alumiinipohjallinen, joka toimii eristyksenä ja pitää varpaat lämpiminä. Tällaiset pohjalliset pitävät alumiinisen alapintansa ansiosta kylmän pois kengästä samalla, kun villa lämmittää jalkapohjia.

Kesähelteillä jalkasi saattavat kaivata viileyttä ja raikkautta. Lämmin ilma hiostaa helposti jalkoja. Koko päivän kosteissa hikisissä kengissä olleet jalat ovat myös alttiita rakoille ja hiertymille. Tällöin on hyvä valita kenkiin pohjalliset, jotka ehkäisevät hajuja, raikastavat jalkoja ja pitävät ne samalla kuivina. Valmispohjallisissa on nykyään paljon hyviä vaihtoehtoja tavallisista pohjallisista aina tuoksuviin pohjallisiin. 

4. Pohjalliset suojaavat kenkiä

Neljäs syy pohjallisen käyttöön on hyvin ilmeinen, mutta usein ehkä vähemmän huomioitu. Pohjalliset eivät suojaa ainoastaan jalkojasi, ne suojaavat myös kenkiäsi. Jalkojen hiostumisen vuoksi kenkiin saattaa kertyä usein jonkin verran kosteutta. Kenkiin asetettava irtopohjallinen auttaa imemään ainakin osan tästä kosteudesta. Näin pohjalliset edesauttavat myös käyttömukavuutta. 

Pohjallinen kannattaa vaihtaa tarpeen vaatiessa säännöllisin väliajoin, jotta sen antamat hyödyt säilyvät. 

 

Miten valitset sopivat pohjalliset? 

Mieti etukäteen, onko sinulla joitakin tietynlaisia tarpeita tai haasteita, joihin toivoisit ratkaisua. Apuna voit käyttää esimerkiksi edellä annettua neljän pohjallisten hyödyn listaamme. Kaipaatko jaloille tukea ja kävelymukavuutta, vai onko sinulla jokin muu toive tai tarve?

Oikean koon ja istuvuuden varmistaminen on tärkeää, myös pohjallisia valittaessa. Sovita siis jalkineet kyseisen pohjallisen kanssa, jotta tiedät varmuudella, kuinka ne sopivat kenkiisi ja tietenkin jalkoihisi. Koko jalan valmispohjallisissa pohjallisen olisi hyvä täyttää koko kengän pohjallistila. 

Usein valmispohjalliset on mahdollista leikata itse kenkään sopivaksi. Valitse mieluummin liian pienen pohjallisen sijaan hieman liian iso pohjallinen. Näin voit muokata sitä tarpeen vaatiessa, jotta se täyttää koko kengän sisäpohjan pinta-alan.

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä kaikkein tärkein neuvomme on valita pohjallinen aina käyttötarkoituksen mukaan. Jos et ole aivan varma oikeasta pohjallisvalinnasta tai kaipaat lisäapua, piipahda liikkeessämme tai ole meihin muilla tavoin yhteydessä. Autamme mielellämme myös tässä asiassa.

 

Tässä oli neljä syytä käyttää pohjallisia. Pohjalliset ovat tärkeä lisä ja apuväline, kun haluat hyvin istuvat, tukevat ja mukavat juuri sinun jalkoihisi sopivat kengät. Ne voivat myös ennaltaehkäistä sekä lievittää erilaisia jalkakipuja, auttaa lämpötilan vaihteluissa ja suojata kenkiä, auttaen niitä pysymään hyvänä pidempään.

Jos haluat tutkia erilaisia pohjallisvaihtoehtoja, kurkkaathan valikoimamme tuotteet täältä.