Mitä ”erikoiskengät” ovat ja miksi niitä kannattaa käyttää?

Julkaisia: kenka-rale

Kengistä puhutaan käyttötarkoituksen mukaan usein monilla erilaisilla termeillä. Käytössä on esimerkiksi nimityksiä urheilukengät, kävelykengät, juhlakengät tai vaikkapa työkengät. Lisäksi olet joskus saattanut kuulla puhuttavan ”erikoiskengistä” tai erityisjalkineista. Mutta mitä erikoiskengät oikeastaan tarkoittavat? Tässä postauksessa jaamme ajatuksiamme siitä, mitä erikoiskengät ovat ja miksi niitä kannattaa käyttää.

Lue myös: Milloin kannattaa valita joustava kenkien pintamateriaali?

 

”Erikoiskengät” – Mitä ne oikein ovat?

Nimensä mukaisesti erikoiskengät eli erityisjalkineet tarkoittavat kenkiä, jotka poikkeavat niin sanotuista tavanomaisesti suunnitelluista kengistä. Saatat ehkä miettiä, miten.

Erikoiskengistä voi tulla mieleen esimerkiksi ortopediset kengät, jotka on valmistettu mittatilauksena esimerkiksi lääkärin tai jalkaterapeutin ohjeiden ja asiakkaan tarpeiden mukaan. Erikoiskengät eli erityisjalkineet jaetaan kuitenkin yleensä neljään eri kategoriaan.

  1. tehdasvalmisteiset erityisjalkineet 
  2. mittajalkineet
  3. yksilölliset erityisjalkineet
  4. hoitokengät

Tehdasvalmisteiset erityisjalkineet on suunniteltu lieviin tai kohtalaisiin jalkahaasteisiin, kuten lieviin asentopoikkeamiin, vasaravarpaisiin, vaivaisenluulle tai turvotukseen. Tehdasvalmisteisissa erityisjalkineissa on monia eri lesti- eli tilavuusvaihtoehtoja ja usein myös irtopohjallinen, jonka voi tarvittaessa vaihtaa yksilölliseen pohjalliseen. Näihin erityisjalkineisiin voi teettää lisäksi tarvittavia muutostöitä, kuten pohjien korotuksia. 

Mittajalkineita käytetään erilaisiin käyttötarkoituksiin, esimerkiksi tukikenkinä. Mittajalkineet ovat tehdasvalmisteisia erityisjalkineita, jotka tehdään mittatilauksena asiakkaan yksilöllisten mittojen mukaan. Mittajalkine valitaan silloin, kun tarvitaan lisää tilavuutta kenkään tai erityisrakenteita, kuten keinupohjaa, kengän ulkopohjaan. Mittajalkineita saatetaan tarvita esimerkiksi jonkinlaisen onnettomuuden tai sairauden seurauksena. Niitä tekevät terveydenhuollon lähetteellä erityiset apuvälinepajat

Yksilölliset erityisjalkineet valmistetaan yksilöllisten mittojen mukaan, ja niitä käytetään vaikeisiin nilkan ja jalkaterän asentopoikkeamiin. Yksilölliset erityisjalkineet valitaan, jos tehdasvalmisteisten erikoiskenkien muoto, lesti tai malli eivät enää riitä. 

Hoitokengät ovat tilapäiseen käyttöön tarkoitettuja tehdasvalmisteisia kenkiä, jotka immobilisoivat jalkavaurion esimerkiksi jalan murtuman tai leikkauksen jälkeen. Ne annetaan käyttöön terveydenhuollon kautta välittömästi hoitoon hakeutumisen jälkeen. 

Kenkä-Ralessa me tarjoamme ainoastaan tehdasvalmisteisia erityisjalkineita, ja tässä postauksessa keskitymmekin tähän kategoriaan. 

Erikoiskenkiin on aina suunniteltu jokin ominaisuus, jota aivan kaikissa tavanomaisissa kengissä ei ole. 

Käydään joitakin näitä ominaisuuksia läpi yhdessä. 

 

”Erikoiskenkien” ominaisuudet

Tehdasvalmisteisia erikoiskenkiä voidaan siis käyttää, jos jaloissa on esimerkiksi asentovirheitä tai muita jalkahaasteita. Ne kuitenkin sopivat ominaisuuksiensa ansiosta yleisesti ottaen hyvin muihinkin erilaisiin tarpeisiin. 

Tehdasvalmisteisiin erikoiskenkiin kannattaa tutustua, jos kaipaat esimerkiksi:

  • enemmän tilaa ja laajuutta kenkiin
  • erityispehmeän pintamateriaalin
  • tukevat kengät
  • pestävät kengät
  • muita erityisominaisuuksia

Tehdasvalmisteisia erikoiskenkiä eli erityisjalkineita löytyy normaalia tilavammalla lestillä, joten ne sopivat hyvin, jos jalkasi on luonnostaan hieman leveämpi tai rintavampi tai jos jaloissa esiintyy päivän mittaan turvotusta. Joskus kenkään tarvitaan enemmän tilaa, jotta kengän sisään saadaan sovitettua vaikkapa tukipohjallinen tai muita apuvälineitä. Erityisjalkinevalikoimastamme löytyy monenlaisia tilavampia lestejä tilaa tarvitseville jaloille.

Erikoiskenkiä löytyy myös erilaisilla erityispehmeillä ja joustavilla pintamateriaaleilla varustettuna. Tällaiset kenkien materiaalit ovat erinomainen valinta, jos sinulla on esimerkiksi vaivaisenluu tai vasaravarvas. Joustava pintamateriaali on erittäin hyvä myös silloin, jos kengät hankaavat helposti tai jos arvostat mukavuutta. 

Lisäksi herkät tai erityistukea kaipaavat jalat hyötyvät erityisjalkineista, jotka on lisäominaisuuksiltaan suunniteltu antamaan lisätukea ja iskunvaimennusta jalalle. 

 

mita-erikoiskengat-ovat

 

”Erikoiskengät” ja jalkaterveys

Erikoiskengät ovat jalkaterveyden näkökulmasta katsottuna erittäin hyvä vaihtoehto, jos jalkasi kaipaavat kengiltä lisäominaisuuksia, kuten tukea, suurempaa tilavuutta tai joustavampaa materiaalia. Yleisesti ottaen sama mikä pätee tehdasvalmisteisiin erityisjalkineisiin, pätee kaikkiin kenkiin. Jalkineet, jotka ovat juuri sinun jalkoihisi ja tarpeisiisi sopivat, ovat aina kaikkein terveellisimmät jaloillesi.  Erikoiskenkien käyttämiseen ei tarvitse olla varsinaisia terveydellisiä syitä, kuten diabetesta, reumaa tai jalan asentovirheitä.

 

”Erikoiskengät” sopivat moneen käyttötarpeeseen

Tarvitsetko erikoiskenkiä johonkin tiettyyn ympäristöön tai aktiviteettiin? Ehkäpä etsit erityisjalkineita vaikkapa juhliin, toimistolle tai jokapäiväiseen kävelyyn. Olipa kyse juhlasta tai jokapäiväisestä arkikengästä, erityisjalkinemalleja löytyy moneen eri tilanteeseen, käyttötarpeeseen ja makuun.

Tarvitsitpa sitten sandaaleja tai vaikkapa kävelykenkiä, erityisjalkineiden osalta tarjolla on leveämpää ja tilavampaa lestiä, tukea, erilaisia joustavia materiaaleja sekä muita erikoismalleja. 

 

Erityisjalkineiden ei tarvitse olla ”mummot”

Oletko sinä joskus ajatellut, että erikoiskengät on suunnattu lähinnä vanhemmalle väestölle? Monet saattavat vierastaa erityisjalkineita, sillä usein mielikuva termistä ”erikoiskenkä” saattaa olla tietynlainen. Ne saatetaan joskus nähdä vähemmän muodikkaina tai jollakin tavalla ”mummomaisina”. 

Toisin kuin usein ehkä luullaan, nykyään tarjolla on paljon muodikkaita erityisjalkineita.  Tilavammatkin erityisjalkineet ovat pääsääntöisesti ulkomuodoltaan samannäköisiä kuin kapeammalla lestillä varustetut ns. normaalit kengät, mutta sillä erolla, että niissä on tilavampi lesti ja näin enemmän tilaa jaloille. Erikoiskenkien ei siis tarvitse olla ”mummot”, eivätkä ne sitä yleensä olekaan. Päinvastoin, markkinoilta löytyy paljon trendikkäitä erityisjalkinemalleja.

Mitä tehdasvalmisteiset erikoiskengät siis ovat, ja miksi niitä kannattaa käyttää? Erikoiskengissä eli erityisjalkineissa on erilaisia erityisominaisuuksia, kuten erityistilavuus tai erityinen pintamateriaali, jotka tuovat lisää käyttömukavuutta ja tukea sitä tarvitsevalle jalalle. Niitä voidaan tarvittaessa muokata pienillä muutostöillä, ja ne soveltuvat jokapäiväiseen käyttöön. Tehdasvalmisteiset erityisjalkineet näyttävät usein muutoin aivan samalta kuin tavallisetkin kengät, mutta niissä on vain hieman tilavampi lesti.

Jos haluat tutustua tehdasvalmisteisiin erityisjalkineisiimme tarkemmin, olet lämpimästi tervetullut katsomaan erityisjalkinemallistoamme liikkeeseemme tai Kenkä-Ralen verkkokauppaan. Verkkokaupastamme löydät erilaisia erityiskenkäkategorioita niin miesten kuin naistenkin erityisjalkineille. Jos tarvitset mittajalkineita tai yksilöllisiä erityisjalkineita, käännythän suoraan terveydenhuollon puoleen. 

Onko sinun ollut haastavaa löytää tarpeisiisi sopivia kenkiä, ja oletko jo aiemmin tutustunut erityisjalkineisiin? Kuulemme mieluusti kokemuksesi kommenteissa.