Mikä on mummokenkä? – tekevätkö nämä asiat kengistä ”mummot”?

Julkaisia: kenka-rale

Oletko sinä koskaan ollut kenkäostoksilla ystävän tai perheenjäsenen kanssa, etsinyt sopivia kenkiä itsellesi ja ehkä sovittanutkin erilaisia vaihtoehtoja? Kysyessäsi toisen mielipidettä kengistä olet ehkä kuullut sanottavan, että ”noihan on ihan mummokengät, älä nyt ainakaan niitä ota”. Tai ehkäpä olet joskus käyttänyt tätä ”mummo”-termiä itse.

Mutta mikä oikein on mummokenkä? Lähdetäänpä yhdessä pohtimaan lisää sitä, mikä oikeastaan tekee kengistä ”mummot”. 

 

Mikä ihmeen mummokenkä?

Kuulemme työssämme usein puhuttavan mummokengistä. Varsinkin jos asiakkaalla on jalkojen kanssa haasteita, kenkiä valittaessa tällainen tilanne täytyy ottaa huomioon. Haasteellisille jaloille ei voida suositella kapeita (piikki)korkoja tai kapeita kengän kärkiä. Jalkojen hyvinvoinnin näkökulmasta ei tosin rehellisesti sanottuna kovasti muillekaan. 

Usein asiakas saattaa kuitenkin sanoa esimerkiksi näin: ”En halua mummokenkää, vaikka mummo olenkin”.  Tämä lausahdus on erittäin tuttu, ja ehkä sinäkin olet kuullut jotakin vastaavaa erilaisissa tilanteissa. 

Mutta mikä oikeastaan on mummokenkä? Millaiseksi sellainen ajatellaan? Usein kun puhutaan mummomaisista kengistä, sillä tarkoitetaan jotenkin epätrendikästä, vanhanaikaista ja tätimäistä kenkää. 

Mummomaisuuden määrittämiseen on tietenkin olemassa yhtä monta vastausta kuin vastaajaakin, mutta yleisesti ottaen tietyt merkit usein täyttyvät, kun puhutaan mummokengistä. Pohditaanpa niitä yhdessä.

 

Mummomainen kenkien malli

Me olemme huomanneet, että erityisesti kenkien malli on monien mielestä ollut se asia, jonka vuoksi he ovat luokitelleet tietynlaiset kengät mummokengiksi. Leveämpi lesti tai muuten tilavampi kenkä, ehkäpä pyöreämpi kengänkärki, tietyn tyyppinen korko sekä tarrat tai nauhat saattavat joidenkin mielestä tehdä kengistä hyvin epätrendikkäät, vanhanaikaiset ja yleisesti ottaen tätimäiset. 

Usein moni kuitenkin huomaa, että nämä samaiset asiat ovatkin kenkien käyttömukavuuden kannalta hyviä, elleivät jopa parempia ja toivottaviakin ominaisuuksia. Kenkien käyttömukavuus onkin meillä yksi tärkeimmistä kenkien valintakriteereistä. 

Valitettavasti kenkäliikkeet, Kenkä-Rale mukaan lukien, ovat usein täysin kenkävalmistajien armoilla, mitä tulee malleihin ja niiden käyttömukavuuteen. Etsimme aina markkinoilta kenkiä monenlaisille jaloille ja kuuntelemme hyvin mieluusti myös asiakkaidemme toiveita kenkien malleista. Tosiasia kuitenkin on, että kaikkea ei markkinoilla ole saatavilla.

On myös mielenkiintoista huomata, kuinka erilaisia mielipiteet voivat olla siitä, mikä on mummokenkä. 

Joku voi ajatella mielessään korollisia nauhakenkiä, joita käytettiin aikoinaan 30- tai 40-luvulla. Toinen saattaa pitää esimerkiksi korollisia loafereita tätimäisinä ja mummomaisina. Kolmas voi ehkä nähdä mielessään korottomat vanhan ajan nauhakengät, joita mummot saattoivat käyttää kävelykenkinä siinä vaiheessa, kun ei enää ollut mahdollista käyttää avokkaita.

 

Mika-on-mummokenka

 

 

Luovatko värit tai korko kuvitelman mummomaisuudesta?

Myös värit saattavat olla jonkinlainen mummokenkien kriteeri, ainakin joidenkin mielestä. Musta on usein erittäin haluttu väri, ja sitä pidetään  yleensä trendikkäänä. Toisaalta joillekin se saattaa tuoda mielikuvan mummokengistä.

Tietynlainen beige tai ruskea voidaan värinä yhdistää oman isoäidin tai äidin asusteisiin, ja näin vaikutelma mummosta onkin jo valmis. 

Voivatko värit siis muuttaa muuten ihan kivan malliset kengät mummokengiksi? Varmaa vastausta en tähän osaa antaa. Makuja on kuitenkin monia, ja ne omalta osaltaan saattavat vaikuttaa mummovaikutelman syntymiseen. 

Entäpä sitten korko? Vaikka yleensä paksuhko matala korko voi tehdä kengistä käytössä mukavammat, osa mieltää helposti paksun koron mummomaiseksi. 

 

Joko luit tämän: 3 vinkkiä oikean kengän koon valintaan

 

Makuja on monia

Kun mietimme sitä, mikä on mummokenkä, kaikkein mielenkiintoisinta on oikeastaan huomata, kuinka paljon mielipiteet saattavat vaihdella eri ikäluokkien välillä. Makuja todellakin on monia. Tähän tietenkin vaikuttaa paljolti jokaisen omat mielikuvat mummokengistä, esimerkiksi omien isovanhempien kautta. Lisäksi vallitsevilla muotisuuntauksilla ja muodin kiertokululla on merkitystä asiaan. 

Yleisesti katsottuna muoti kiertää, ja näin ollen myös muotimaailma tuo aika ajoin mummokengät takaisin valokeilaan. Samalla tavalla kuin vaatemuodissa tietyt aikakaudet kiertävät ja tietyt vaatemallit tulevat yhä uudelleen muotiin, myös kenkämuodissa muoti kiertää ja mummokengät palaavat jossain vaiheessa takaisin.

Hyvänä esimerkkinä tästä on vuoden 2023 kenkämuoti, josta moni saattaa yllättäen löytää myös mummokengiksi ajateltuja kenkämalleja, kuten vaikkapa Mary Jane -remmikenkiä. Mary Janet ajoittuvat alun perin 1900-luvun alkuun. Silti uudet sukupolvet ihastuvat niihin yhä uudelleen, muodin kierron seurauksena.  

Joskus saattaa myös käydä niin, että tietyn tyylisiä kenkiä tarjottaessa kypsempi asiakas kokee itsensä pahimmassa tapauksessa jopa loukatuksi, jos kengät eivät miellytäkään asiakkaan omaa silmää. Tätähän ei kukaan myyjä tietenkään halua, päinvastoin. 

Toisaalta nuoremmilla asiakkailla saattaa olla aivan toisenlainen maku kuin mitä ehkä odotamme tai ajattelemmekaan, juuri muodin kiertokulun takia. Heille monen muun mummokenkinä pitämät kengät saattavatkin olla todella halutut ja trendikkäät. He saattavat liikkeessä tarrata kenkäpariin, jota itselle ei olisi tullut mieleenkään ehdottaa, koska myyjästä kenkä on ajateltu vanhemmalle kohderyhmälle. 

Mukavuudenhaluisuus on myös kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan, ja ehkäpä jos kerran kokeilee mukavia ”mummokenkiä”, saattaakin huomata, ettei paluuta entiseen enää välttämättä ole.

 

Olipa asia miten tahansa, yhteenvetona voidaan varmasti olla samaa mieltä siitä, että mummokengät todellakin ovat makuasia. Mikä toiselle on mummomainen, voikin toiselle olla mieleinen ja muodikas. 

Nyt haluaisinkin kuulla, mikä sinun mielestäsi on mummokenkä ja millaiset ominaisuudet tekevät mielestäsi kengästä mummomaisen? Sana on vapaa, joten kerro mielipiteesi blogin kommenttiosiossa!

 Rekisteriseloste ja tietosuoja